Petak, 02 Kolovoz 2019 15:17

Međunarodna suradnja između Hrvatske zajednice općina i Austrijske udruge općina

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Izaslanstvo Hrvatske zajednice općina, predvođeno svojim predsjednikom Martinom Baričevićem, boravilo je u višednevnom posjetu Austriji s ciljem jačanje bilateralne suradnje između Hrvatske i Austrije, u kontekstu stvaranje jačih okvira za suradnju između hrvatskih i austrijskih općina. Radi se o svojevrsnom nastavku suradnje na međunarodnom planu, gdje Hrvatska zajednica općina jača svoju poziciju u kontekstu zajedničkog nastupa i zastupanja šire problematike lokalne i područne samouprave. Uoči sastanka sa austrijskim kolegama predsjednik Baričević je kazao kako je ovo samo potvrda da moramo svi zajedno razmjenjivati iskustva, zajedno aplicirati na konkretne projekte, a sve kako bismo bili uspješni u razvoju naših malih zajednica.

- Hrvatska zajednica općina njeguje jako dobre odnose sa austrijskim kolegama, što potvrđuje i činjenica da smo u finalnim pripremama za potpisivanjem bilateralnog sporazuma o suradnji kojim bismo ne smo ojačali dosadašnju suradnju, već poslužili kao primjer dobre prakse. Komparacija je doba stvara, poglavito ako govorimo o decentralizaciji, problemu jurisdikcije, ulaganju u infrastrukturu u ruralnim sredinama i sl. Moramo promovirati koncept vodoravne suradnje. To znači da trebamo ohrabrivati općine da se udružuju oko kapitalnih projekata koji su financijski dosta zahtjevni. Vrlo važna prilika su, nemojmo zaboraviti i EU fondovi koji mogu svakako pomoći oko razvoja hrvatskih ruralnih sredina. Sve te parametre moramo pametno uskladiti kako bismo imali priliku za razvoj naših sredina - naglasio je Baričević.

Austrijska udruga općina broji 2098 općina te ima jaku poziciju unutar društva što im omogućava da zagovaraju svoje interese i lobiraju na središnjoj razini. Glavni tajnik austrijske udruge općina Dr. Walter Leiss nakon sastanka dvaju izaslanstva kazao je kako su problemi uvijek prisutni kada govorimo o načinu i uspješnosti rada lokalne i područne samouprave. Prema njegovim riječima moramo zajednički pronaći modele održivih rješenja.

- Naši susreti dokaz su da moramo zajedno raditi u interesu naših žitelja. Primjer Hrvatske zajednice općina dokazuje kako zajedničko razumijevanje, kao i uključenost u glavne europske procese, kada govorimo o ovim našim temama, može rezultirati jednim novim kvalitetnim pristupom - naglasio je Dr. Leiss.

Isto tako, u sklopu radnog sastanka između Baričevića i Leissa obavljeno je i snimanje za potrebe dokumentarnogfilma o hrvatskim općinama pod palicom ugledne filmske producentice Anite Juke.

- Ove naše teme možda nisu medijski atraktivne, ali su nužne. Podsjećam da je područje Republike Hrvatske 90% pokriveno ruralnim područjem, gdje živi oko 50% stanovništva. Upravo je zato važno pozitivno afirmirati ulogu općina, a vjerujem da će i dokumentarni film koji upravo snimamo dodatno osvijestiti širu javnost o pozitivnoj ulozi hrvatskih općina - naglasio je Martin Baričević, predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Izaslanstvo Hrvatske zajednice općina održalo je i sastanak sa hrvatskom veleposlanicom u Austriji dr. sc. Vesnom Cvjetković, koja je naglasila kako ju raduju uspjesi Hrvatske zajednice općina, poglavito u kontekstu vrlo dobre suradnje sa Austrijskom udrugom općina.