Srijeda, 24 Srpanj 2019 11:47

Potpisivanje ugovora za provedbu projekta „Razvoj cikloturizma Požeško-slavonske županije, III. faza“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - U Maloj vijećnici Požeško-slavonske županije održano je potpisivanje ugovora za provedbu projekta „Razvoj cikloturizma Požeško-slavonske županije, III. faza“. Potpisivanju su prisustvovali župan Alojz Tomašević i izvođač radova Mario Koščić iz tvrtke KS Invest d.o.o., direktorica Turističke zajednice Županije Maja Jakobović te pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek.

Obzirom da je Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020.g. na području Slavonije primarni proizvod između ostalih Cikloturizam i Ruralni/seoski turizam, u Požeško-slavonskoj županiji u zadnjih nekoliko godina zabilježen je povećani interes posjetitelja, turista za aktivnim odmorom kroz bavljenje sportskim aktivnostima, gdje prednjači biciklizam.

2017.g. odobrenjem sredstava od strane Ministarstva turizma kroz Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017., izrađen je Operativni plan razvoja cikloturizma koji je usvojen od strane svih ključnih dionika potpisivanjem Sporazuma o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma u Požeško-slavonskoj županiji 2017.-2020.

Izradom Operativnog plana usuglašena su tri glavne rute: državna glavna ruta br. 8, ruta zapad – istok kroz Požeško-slavonsku županiju (PSŽ 1) i kružna ruta obodom Požeške kotline – Požeško-slavonska županija (PSŽ 2) i sve daljnje mjere i aktivnosti koje je potrebno provesti.

Provedeno je trasiranje ruta, odnosno izrada Glavnog projekta obilježavanja biciklističkih ruta na području Požeško-slavonske županije. Tijekom 2018.godine provedena je edukacija za bike vodiče, izrađene su cikloturističke karte, a svi sadržaji Požeško-slavonske županije uključeni su u aplikaciju „Croatia Bike Routes“. Projektom Biciklom po Zlatnoj Slavoniji u suradnji sa HTZ-om izrađena je brošura cikloturističkih ruta. U sklopu brošure nalazi se biciklistička karta sa tri glavne cikloturističke/biciklističke rute, sporedne rute, pratećom ponudom i sadržajima, ostali turistički sadržaji kao što je ugostiteljska i smještajna ponuda te turističke atrakcije. Brošura se nadovezuje na provođenja aktivnosti Operativnog plana razvoja cikloturizma Požeško-slavonske županije kroz mjeru Unapređenje promocijskih aktivnosti i materijala. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije kroz doradu interaktivne karte na web stranici i mobilnoj aplikaciji izdvojila je lokalne biciklističke i planinarske staze te ih digitalizirala i učinila dostupnima putem web stranice, mobilnih uređaja te u tiskanom obliku.  

Župan Alojz Tomašević osvrnuo se na dosadašnji razvoj projekta te izrazio svoje zadovoljstvo i napomenuo kako je Požeško-slavonska županija prva županija u Slavoniji koja će postaviti ciklo odmorišta.

- Projekt ide u realizaciju s ciljem podizanja kvalitete turizma u Županiji. Osim poljoprivrede i naše snažne industrije, namjera nam je imati izvrsnu poziciju na turističkoj karti Hrvatske, ali i šire. Već nekoliko godina u kontekstu razvoja turizma, cikloturizam zauzima svoje posebno mjesto te u vremenu koje je ispred nas, ono će doživjeti pun značaj i prezentaciju. Ovaj potpis ugovora s izvođačem radova je od velike važnosti te je početak nove faze koja nas vodi do realizacije projekta – rekao je župan Alojz Tomašević.

Direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović iznijela je tehničke parametre projekta.

- Ove godine imamo postavljanje deset ciklo odmorišta za koja nije potrebna građevinska dozvola jer su to jednostavni objekti od 9 kvadrata. Služe za odmor u cikloturizmu, ali ostalim namjenama odmora svih ostalih koji se tamo nađu. Imaju određene elemente koje sadržavaju a to su klupe i stol za odmor, postavljena dva solarna panela kako bi se jednostavni uređaji (mobiteli, prijenosna računala) mogli napuniti te je tako također omogućena rasvjeta. To su dakle standardizirana ciklo odmorišta kakva već postoje, a Požeško-slavonska županija je prva Županija u Slavoniji koja će ih postaviti. Za daljnji razvoj imamo određenih parametara koji ostaju za početak 2020. godine kroz operativni program te nakon toga se nadamo da će se ponoviti mjera od strane Ministarstva turizma te da ćemo opet uspješno odraditi sve aktivnosti kroz jedan kvalitetan projekt koji smo maksimalno iskoristili – rekla je Maja Jakobović.