Petak, 19 Srpanj 2019 09:15

Održano završno predstavljanje projekta „Danube GeoTour“ u Novom Zvečevu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Ovoga tjedna Geopark Papuk posjetili su geološki stručnjaci Jing Zhixing iz Kine i Anthony Thomas Ramsay iz Walesa, članovi revalidacijske komisije UNESCO Geoparkova. Tijekom petodnevnog posjeta  prezentiran  im je napredak ostvaren u protekle dvije godine u infrastrukturnom smislu, novim projektima, te kroz susrete s predstavnicima korisnika u prostoru lokalne i regionalne samouprave.

Na novoizgrađenoj „Geološko- interpretacijskoj točki Zvečevo“ u Novom Zvečevu održano je završno predstavljanje projekta „Danube GeoTour“. Ovaj projekt Javna ustanova Park prirode Papuk provodi od 1. siječnja 2017. godine, a sufinanciran je iz programa Interreg Transnational Programme. U projektu koji je pokrenut  od strane Dunavskih geoparkova, sudjeluje 11 geoparkova iz 8 zemalja Europe. Fokus je stavljen na promociju Geoparka Papuk kao idealnog mjesta za razvoj kvalitetnog audoturizma. Na predstavljanju projekta bili su predstavnici Požeško-slavonske županije, zamjenik župana Vedran Neferović, predstavnici općine Brestovac i općine Velika, predstavnici Turističkih zajednica Virovitičko-podravske županije.

Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac podsjetio je na to da se nalaze u godini obilježavanja 20. rođendana Parka, a već u samom startu ove turističke sezone oboreni su  svi rekordi posjećenosti.

- Doprinos tome uvelike su dali projekti koje provodimo, a zahvaljujući jednom od njih danas smo ovdje. Prigoda  da u turističkom mjestu Zvečevu pokušamo vratiti stari sjaj, predstavlja veliki izazov, a Park će činiti sve što je u njegovoj moći da oživi turizam ovoga podneblja. Naglašavam da sve napore u razvoju turističke infrastrukture ulažemo upravo zbog lokalne zajednice. Sve prirodne ljepote kojima se dičimo dobivaju svoj puni smisao tek kada ih čuvaju zadovoljni, ponosni i realizirani ljudi. Stoga želimo motivirati naše ljude na razvoj proizvoda i usluga kojima će pokrenuti poduzetničku klimu i funkcionirati na ovom području podno Papuka, na nezaobilaznom mjestu na karti ne samo Slavonije nego i Hrvatske-istaknuo je ravnatelj. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos na realizaciji ne samo ovoga već i brojnih drugih projekata koje trenutno  provode, ali i onih koje pripremaju. Bez tih ljudi, kazao je, ne bi se s toliko poleta i entuzijazma dočekivali nadolazeći ljetni mjeseci i vrhunac ovogodišnje turističke sezone. Iako je to  jedan od  manjih projekata,  sigurno je velik za ovo naselje na Zvečevu koje postaje sve više prepoznatljivo.

Zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović napomenuo je kako je svaka aktivnost kada je u pitanju Požeško-slavonska županija, a koja se odnosi na razvoj potencijala u turizmu je za svaku pohvalu, posebno kada se govori dijelu koji se odnosi na područje Papuka, a koje je bilo devastirano za vrijeme Domovinskog rata.

 – Danas se ovdje razvijaju novi potencijali, a aktivnosti same ustanove Parka prirode, što smo svjedoci i danas, dodatni je poticaj svima, a sigurno je da lokalna zajednica očekuje jako puno od razvoja turizma i svaka aktivnost koja se u tu svrhu provodi sigurno da je dobro došla. Čestitam ravnatelju Parka i svima koji ste u tome sudjelovali, dajemo potporu za daljnje aktivnosti koje ste planirali da bi ovaj geopark postao još više prepoznatljiv turistima, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i šire. – rekao je Vedran Neferović.

Stručni suradnik u Parku prirode i geološki stručnjak Goran Pavić upoznao je ukratko nazočne s ovim projektom Dunavske geoture (regije), koji je realiziran s ostalih  deset partnera. Trajanje projekta traje 36 mjeseci i završit će krajem ove godine. Ukupni proračun projekta u kojemu je sudjelovalo šest europskih geoparkova te pridruženi partneri, je 1.666.000 eura, a 85 posto sredstava financirano je od strane Europske unije. Ukupni proračun Parka prirode Papuk bio je 145.000 eura.

- Ono što je za nas važno jest nova turistička karta geoparka Papuk s najvažnijim turističkim sadržajem, s geološkim, biološkim, i kulturno- povijesnim lokalitetima. Izradili smo i novu geološku kartu sa 69 lokaliteta, a kombinirat ćemo obje karte koje će uskoro biti dostupne turistima koji posjećuju Geopark.  Tijekom predstavljanja projekta prikazan je dvanaestominutni film koji je snimljen u svih osam geoparkova Dunavske regije, koji su sudjelovali u ovom projektu, a prikazane su njihove prirodne ljepote. Snimljen je i trominutni promotivni film kojemu je cilj bio da se prikažu mogućnosti Papuka kao autodestinacije koja obećava, a ono što možemo ponuditi to je planinarenje, sportsko penjanje, hodanje, biciklizam i druge aktivnosti. Publicirana je i brošura s prezentacijom svih partnera na projektu, za širu publiku i predstavljanjem samoga projekta. Tiskan je i jedan promotivni letak s prezentacijom sportskoga penjanja na jednom od dvaju penjališta (Sokoline), a tiskani su i edukativni posteri. U sklopu projekta napravljena je jedna web-platforma, gdje se mogu obavljati pojedina pretraživanja za dobivanje svih informacija, o planinarskim i posebnim stazama, različitim lokalitetima i dr.- rekao je Goran Pavić.

Naposljetku  su svi sudionici skupa, među kojima su bili i učenici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca, pogledali pod vodstvom Gorana Pavića prostor Geološko- interpretacijske točke Zvečevo, na kojemu je pokazano bogatstvo geološke baštine, posebno zapadnog dijela Papuka, ali su obuhvaćena i ostala obilježja, kao i na svim parkovnim poučnim stazama: biološka i povijesno- kulturna baština. To je stazica koja će se koristiti za interpretaciju zapadnog dijela Papuka. Stručnjaci iz Kine i Walesa duboko su bili  impresionirani razinom zaštite u Parku prirode i Geoparku Papuk, a ovo područje zaslužuje sve atribute koje je dobilo. Kineski stručnjak osobito je pohvalio razvoj geoturizma, koji može poslužiti kao primjer i drugim geoparkovima u svijetu, a stručnjak iz Walesa pohvalno se izrazio o pruženom gostoprimstvu, te znanju i stručnosti, što ga je posebno impresioniralo.

Izvor: pozeskivodic.com