Srijeda, 17 Srpanj 2019 10:43

"Slovaci Slovacima" u Rajsavcu po dvanaesti put

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAJSAVAC – Matica Slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića na otvorenom prostoru amfiteatra „Zelena laguna“ u Rajsavcu , dvanaesti put zaredom organizirala je tradicionalnu folklornu manifestaciju „Slovaci Slovacima“.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke uz supokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Općine Jakšić te gradova i općina iz naše županije.

Cilj manifestacije je uz pjesmu slavonsku i slovačku, očuvati veze s matičnom domovinom i osvijestiti vrijednost narodne baštine, što organizatorima, članovima Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“, obzirom na broj mladih, pa i najmlađih članova, čini se, itekako uspijeva.

Uz domaćine Maticu Slovačku Jakšić na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su članovi Matice Slovaka Jelisavac, Češke besede Kaptol i Bjeliševac te ZD KUD Rama Pleternica i HKUD-a Slavonija.

Sudionike folklorne manifestacije „Slovaci Slovacima“ u ime Požeško slavonske županije pozdravio je zamjenik za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, a manifestaciju je, pozdravljajući bogatstvo i nacionalnu raznolikost, otvorio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Zelena laguna postaje sve “zlatnija ” i privlačnija. Lijepo kao nikada, iako je subotnju manifestaciju plesa i pjesme vrijeme pomaklo na nedjelju. Čestitke svima, a prvenstveno članovima matica, ribičima i svima koji su sudjelovali ta dva dana  –  rekao je predsjednik Matice Slovačke Pavel Treger.

U sklopu priredbe „Slovaci Slovacima“ po osmi puta održana je i kolonija slikara i kipara.