Četvrtak, 22 Studeni 2012 12:35

Pozornost usmjeriti na rijetke šumske zajednice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŠUMSKI EKOSUSTAVI U FOKUSU ZAŠTITE PRIRODE -

 

POŽEGA - Zavod za znanstveni rad u Požegi i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima organizirali su zanimljivo predavanje o „Šumskim ekosustavima u fokusu zaštite prirode“ a s ciljem upoznavanja šire javnosti na zanimljive šumske zajednice koje postoje na području Požeško-slavonske županije.

Uprava šuma Požega gospodari s oko 52 tisuće hektara šuma, među kojima su i takozvane zaštitne šume, kojih ima 10 posto od ukupnih površina. Na području županije ima 11 šumskih zajednica koje treba posebno zaštititi, a riječ je uglavnom o šumama koje su specifične za požeški kraj.

Među zanimljivijim šumskim zajednicama prema riječima mr. sc. Juraja Zelića svakako je šuma tise koja se danas može naći jedino na šumskom predjelu Debeljak u Požeštini.

- Tu danas ima svega nekoliko stabala, a svojedobno je tu bila šuma. Naime tisa se u ovim krajevima oduvijek koristila za izradu stolarskih rukotvorina. Stari su ljudi od nje izrađivali kolijevke, ali i druge uporabne predmete. Iz naših je šuma tisa gotovo nestala, no o njezinoj svojedobnoj rasprostranjenosti govore šumski predjeli koji se primjerice i danas zovu Tisovac, Tisovica i slično. Zato ovo zadnje stanište tisa treba očuvati - rekao je Zelić dodajući kako ništa manje zanimljiva nije ni šuma hrasta sladuna koja se u Hrvatskoj više nigdje ne nalazi.

- Šuma hrasta sladuna nalazi se iznad Kutjeva i Bekteža. Stručnjaci uglavnom smatraju da su to drvo donijeli Bugari koji su prema povijesnim podacima tu bili oko 150 godina. Te sladunove šume ima tek u Šumadiji, Bugarskoj te Apeninskom poluotoku - istaknuo je Zelić pojašnjavajući kako je zaštita tih, ali i ostalih šumskih zajednica vrlo važna ne samo zbog njihovih zanimljivosti već i zbog očuvanja tla od erozije.

Uz njih zanimljiva je i šuma hrasta medunca i crnog jasena na području Turjaka, Pliša, Mališćaka i Lapjaka nedaleko od Velike kao i bukovo-jelova šuma.

Inače šumski ekosustavi RH su u 95 posto slučajeva prirodnog podrijetla što je i rijetkost u svijetu te je po tome Hrvatska i u svjetskim razmjerima zanimljiva. (V.Re.)