Utorak, 16 Srpanj 2019 12:47

Održana početna konferencija projekta energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Požega

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - U prostorima Gradskog društva Crvenog Križa Požega održana je početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Požega na adresi Osječka 12, Požega", u sklopu Poziva"Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 29. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s izvođačem radova Građevinski obrt Zeba, te o stručnom nadzoru građenja sa tvrtkom Gaudi d.o.o..

-Ovo je drugi od deset projekata energetske obnove zgrada javnog sektora – istakao je Anton Devčić, predstavnik Razvojne agencije „Panora“,  kao koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Miroslav Zelenika, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Požega  pozdravio je sudionike konferencije kojoj je nazočio i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, a zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha je istakao značenje projekta za aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa.  

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluga promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita vanjskoga zida, povećat će se toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija.

Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 65,92% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 653.400,99 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 395.396,96 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak iznosa je na sebe preuzelo Gradsko društvo Crvenog križa Požega, kao korisnik projekta. Gradsko društvo Crvenog križa Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja prijavilo na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, koji je raspisan od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a od kojega mu je odobreno do 103.201,61 kn sufinanciranja za projekt energetske obnove, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno smanjio.

Završetak radova se očekuje do kraja ove godine, a završetak cijelog projekta do proljeća 2020. godine.

elementi vidljivosti