Utorak, 16 Srpanj 2019 09:19

Svečano obilježena 26. godišnjica Udruge „Tomo Perić“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - Udruga za sport i rekreaciju „Tomo Perić“ iz Buka koja održava uspomenu na tog junaka domovinskog rata, obilježila je svoj dan i 26 godina rada, a prisutni su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik ministra branitelja Miroslav Vacek, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga te udruge „Vukovarski veterani“ s kojima Bučani surađuju.

Ulice Buka, Resnika i Svilne ukrašene su brojnim državnim zastavama, a izaslanstva su na spomen ploču Periću položila vijence i zapalila svijeće dok je misu za sve pognule služio župnik župe Sv. Juraja Slavko Starčević, a prigodni program izveli su osnovci područne škole koja nosi ime Tome Perića.

Učenica Ana Kresovljak otpjevala je himnu, a Branko Polić, predsjednik Udruge „Tomo Perić“ govorio je o njenom radu ističući da u ovoj prigodi imaju u 14. memorijalni malonogometni turnir.

Župan Alojz Tomašević  čestitao je na obilježavanju triju obljetnica te podsjetio na izvješene zastave u Buku i susjednim selima, koje su obilježje zašto su heroji hrvatski branitelji krenuli u Domovinski rat 1991. godine.

- Imali smo veliku čast i beneficiju da ono što naši očevi nisu uspjeli stvoriti stoljećima, uspijemo stvoriti za generacije koje ostaju iza nas. Svakako je važno sjećati se datuma i zahvaliti svim herojima koji su dali svoj život, a sjećanje na Domovinski rat neka ne bude tuga već slava. Izgradimo domovinu kakvu su branitelji željeli, uz zajedništvo, i neka nam to bude smjernica za budućnost. - poručio je župan Alojz Tomašević.

- S ponosom i tugom se sjećamo ljudi koji su svoj život položili za domovinu – kazao je Domagoj Katić.  Također su se obratili Zoran Jušić, prvi predsjednik Udruge, zatim ravnatelj pleterničke škole Hrvoje Galić, predstavnici „Vukovarskih veterana“ i Zavičajnog KUD „Rama“ te izaslanik ministra Miroslav Vacek koji je zahvalio obitelji na žrtvi i dodao da je ova županija mnogo dala za našu slobodu pri čemu moramo biti ponosni na sve one koji nisu sa nama.

Priznanja za počasno članstvo u Udruzi „Tomo Perić“ dobili su prvi predsjednik Zoran Jušić, pleterničko Zavičajno Kulturno umjetničko društvo „Rama“ i najstariji član Mato Ostojić, a plaketu za dugogodišnju suradnju i prijateljstvo požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imali su učenici mjesne Područne škole David Kresovljak (harmonika), Ana Kresovljak (flauta), Hana Hel (gitara) i Petar Glibo (bisernica). Uspješna voditeljica programa bila je bivša učenica ove škole Marija Vinković. U spomen na poginulog branitelja organiziran  je tradicionalni 14. memorijalni malonogometni turnir.

Izvor: pszupanija.hr