Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 12:33

HPD „Sokolovac“ organizirao planinarsku obilaznicu „Pet utvrda Požeške gore“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Prema planu rada HPD „Sokolovac“ Požega za 2019. god., u nedjelju 7. srpnja planiran je obilazak obilaznice „Pet utvrda Požeške gore“, a ciljevi su bili prijeći obilaznicu u jednom danu i popularizacija ove zanimljive planinarsko-povijesne obilaznice te poziv na češće obilaske iste. Ova planinarska obilaznica je otvorena 2012., a obilazi se u pravilu u dva dana.Ovo je bio prvi pokušaj da se ova obilaznica službeno, organizirano i u jednom na ovaj način prehoda i ovo je dobar povod da se ovakav pohod tradicionalno održava.

Ovaj svojevrsni planinarski maraton je bio zahtjevan; planirano je da će biti hodanja između 11-12 sati, i da je ukupna duljina ture oko 40 kilometara pa su na izlet trebali ići hodači u dobroj kondiciji uz obaveznu prijavu, no na kraju se pokazalo da je tura dugačka 49,67 kilometara i da je bilo potrebno 16 sati hoda uz dobivanje visinske razlike od 1949 metara i gubitak nadmorske visine od 2125 metara.

Zanimljivost ove ture je da je bila u znaku broja sedam. Održana je sedmog dana u tjednu, sedmog datuma u mjesecu, u sedmom mjesecu i sedam godina nakon osnutka obilaznice. 

Prema planu 13 planinara (Sandra Krvarić, Franjo Krvarić, Anamarija Marković, Mario Mjertan, Darko Majski, Predrag Livak, Ivan Lončarić, Maja Petrović, Jasna Tušek-Lončarić, Marina Grgić, Marina Tišma, Mario Perić i Dalibor Šporčić), iz 5 planinarskih društava (PD „Mališćak“ Velika, PK „Vučje bratstvo“ Zagreb, HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek, PD „Zanatlija“ Osijek i HPD „Sokolovac“ Požega), krenulo je u 5.00 sati. Ubrzo su se našli naViškovačkom gradu tenastavljaju dalje prema šumskoj cesti Pleternica- Požega, gdje pada dogovor da se ubrza tempo hoda, i već nakon tri sata dolaze u Crkvene Vrhovce gdje prave kraću pauzu i nastavljaju prema Vrhovačkom gradu.

Od Vrhovačkog grada idu nemarkiranom stazom kroz gustiše i potok koji je dobar za osvježenje. Dolaze na strmi i dugačak uspon koji je ostavio trag na mišićima, zglobovima, ramenima i kondiciji. Kreću prema trećoj utvrdi Gornja Vrbova, gdje prave i prvu veću pauzu u trajanju cijelih 20 minuta. Kreću dalje prema križanju Maksimov hrast – Dolački grad. Uslijedio je spust prema markaciji za Dolački grad, četvrtu utvrdu prema planu.

- Svjesni da dolazi nevrijeme, ali svjesni i da je sada sve na nama; u našim nogama i u glavi. Iako to nikada ne bismo priznali, svi znamo da nam se put oduljio do zadnje utvrde – Gračanica, i da nismo mogli dočekati taj trenutak, znajući da nas od nje do završetka planinarskog maratona dijeli samo 45 minuta. Nakon par sati dolazimo do Gračanice kratko se zaustavljamo i nastavljamo prema zadnjoj točki maratona – crkvi u Baćin Dolu gdje se na ogradi nalazi zadnja markacija na ovom našem nezaboravnom putovanju kroz vrijeme i prostor – istakao je predsjednik „Sokolovca“ Predrag Livak te dodao - Ovaj dan i ovaj događaj će, bez sumnje, biti zapisani u povijesti planinarstva Slavonije i Hrvatske.