Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 18 Studeni 2012 16:43

Uz veselje i vinsku kapljicu sav mošt je uspješno postao vino

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DILJEM POŽEŠTINE KRSTIO SE MOŠT A OBIČAJE MARTINJA OBILJEŽILI VINOGRADARI I VINARI POŽEŠKOG I KUTJEVAČKOG VINOGORJA, ŠTOVATELJI SV. MARTINA -

Diljem Požeštine u dane kada je padao 11. studeni, dan sv. Martina, u brojnim podrumima i na trgovima s veseljem i uz vinsku kapljicu štovatelji sv. Martina pučkom veselicom i starim običajima krstili su mošt i uspjeli gotovo sve količine pretvoriti u vino. Ovaj stari pučki običaj u našim krajevima provodi se već više od stoljeća, a kako postajemo sve više poznati vinski kraj, tako raste i broj i veličina manifestacija obilježavanja Martinja. Kako je to i dobar turistički brand običaj slavljenja Martinja prihvatili su i gradovi koji su feštu iznijeli na svoje trgove i javne prostore, učinili ih dostupnim svim građanima i brojnim turistima.

Dopodnevno Martinje u Požegi

Turistička zajednica grada Požege uz grad kao pokrovitelja već sedmu godinu organizira Martinje na javnom prostoru, unazad dvije godine taj događaj se održava na PB115800parkiralištu iza gradske kuće. Na prigodnim štandovima građanima i gostima grada Požege ponuđena su vina požeških vinara vinarija Hart, Vojak, Kopilaš, Bartolović, Ostojić, Romić, Zrinšćak i studentska vina Veleučilište u Požegi. Uz njih su svoje proizvode ponudili i medari, mljekara BiZ sa kvalitetnim sirevima, kupinovo vino, domaći ajvar i voćni pekmezi te suveniri bili su na štandovima.

Najvažniji dio je svakako obred krštenja mošta, koji u šaljivoj priči i zagovoru sv. Martinu vodi vinski biskup, za ovu priliku radijski voditelj i glumac u kazalištu Boris Benčić. Vinski kum koji u ime mošta odgovara na vinska pitanja i zaklinje se u poštenje i ne miješanje s vodom bio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a u proceduri su pomagali i vinski ministranti Ivan Čolak i Bruno Horvat. Ovogodišnjem Martinju prisustvovala je i carica Marija Terezija koja je na putu za Kutjevo sa svojom dvorskom svitom i nezaobilaznim domaćinom barunom Franjom Trenkom nakratko posjetila slobodni kraljevski grad Požegu.

Sve je ipak završilo s poznatom pjesmom i dilemom piti il ne piti, te dočekati stotu ili otići mlad, uz konstataciju da oni koji piju će svakako umrijeti, a oni koji ne piju umrijet će i prije.

 

Martinje u krčmi Zlatni lug

Prvi puta svečanost krštenja mošta i martinjska fešta održala se i u krčmi Zlatnog luga u Donjim Emovcima. Tamo je boravila i grupa turista iz Zadra koji su u sklopu aranžmana upoznavanja slavonskih narodnih običaja sudjelovali u proslavi Martinja. Za njih je ceremoniju krštenja vodio naš vinski kardinal Vlado Bauer uz pomoć PB115898ministranata Igora Kovačevića i Željka Pejkovića. Naravno da su kumovi bili izabrani iz redova gostiju iz Zadra, a po tome kako su brzo savladavali pehare vina, očito se razumiju u vino.

Za Martinjsku večeru bila je poslužena prava slavonska večera, od juhe, kuhanog mesa sa sosom i hrenom, domaće sarme, te pečenih nekoliko vrsta kobasica i kotleti s prilogom. – Vina smo za ovu godinu priredili puno više, jer sad naša krčma radi punim kapacitetom, pa su i količine znatno veće. Ove godine smo iz naših vinograda dobili izuzetnu kvalitetu grožđa koja se odrazila i na kvalitetno vino, a o kvaliteti ovogodišnjeg vina govori samo raspoloženje gostiju – istakao je Thomas Pandžić.

Uz dobro vino i dobri tamburaši Naše grane i fešta je za čas dočekala svitanje.

 

Najveće Martinje u Hrvata je kutjevačko

Već tradicionalno nekoliko godina najbrojnija Martinja se organiziraju u kutjevačkom kraju, naravno kad tamo ima najviše dobrih i kvalitetnih vinara ali i vina. Običaj krštenja mošta o Martinju tako su svi organizirali u svojim podrumima i kušaonicama.

No najmasovnije i najveće Martinje u Hrvata, ove godine dvodnevno, svakako je ono na Trgu graševine u Kutjevu koje organiziraju zajedno, grad Kutjevo i njihova Turistička zajednica, Planinarsko društvo Vidim, Udruga Kutjevački vinari i tvrtka Kutjevo d.d. Najmasovnije je svakako jer već dugi niz godina Kutjevo kao svoju PB125961destinaciju za vinske blagdane izabiru planinari, a ove godine došli su čak iz 65 društava iz Hrvatske, od primorskih gradova do Zagreba i cijele Slavonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Već u rano jutro domaćini iz HPD Vidim počastili su sve koji su došli sa slavonskim doručkom, čvarcima i mazanim kruhom s svinjskom mašću i crvenom paprikom. Nakon toga poveli su ih u svoja gorja i vinograde na izlet na tri pravca, koja su se razlikovala koliko ste sati htjeli hodati. Njihov povratak očekivala je bogata ugostiteljska ponuda od vola na ražnju koji se počeo peći na ražnju dan ranije, kada su svečano pod njim potpalili vatru, carica Marija Terezija, barun Franjo Trenk, predsjednica uprave Kutjeva d.d., Natalija Mataić, gradonačelnici Opatije, Novog Vinodolskog, Sopja iz Makedonije i domaćin Ivica Nikolić. Na ponudi je bilo i ostalih slavonskih delicija, od suhomesnatih, do čobanca, a na prigodnim štandovima bogata ponuda svih kutjevačkih vinara. Prigodno sve se plaćalo grozdovima, novom valutom koju je za vinske manifestacije tiskala Vinska banka, a mijenjala se pod povoljnim tečajem 1 kuna = 1 grozd. Valuta je u opticaju na Trgu graševine gdje su radile i mjenjačnice.

PB115830Da je Kutjevo postalo pravo odredište planinara i destinacija koju cijene i žele doći, pokazuje da je otvoren i prvi muzej planinara. HPD Vidim u suradnji sa svojim Slavonskim planinarskim savezom i tvrtkom Kutjevo d.d. koje je dalo adekvatan prostor postavilo je Planinarski muzej. – Muzej za sada ima postavu povijesnog dijela, od prvih pisanih dokumenata planinarstva u Slavoniji, do ostalih predmeta, planinarskih karata i mnoštvo fotografija koje prikazuju planinarstvo Slavonije, te posebno predstavljaju i naše mlado društvo HPD Vidim. Dio postave će ostati trajno a dio postave će se mijenjati, ovisno o prigodi – istakao je predsjednik kutjevačkih planinara Srećko Koren, zahvaljujući Kutjevu d.d. i predsjednici uprave Nataliji Matajić na pomoći i davanju prostora za muzej.

Poznati ceremonijal krštenja mošta na ovako velikoj manifestaciji uz vinskog kardinala Vladu Bauera asistirao je i kutjevački vinski biskup Fijo, a vinski kum je bio Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije. Nakon krštenja pred zaista brojnom publikom, preko dvije tisuće ljudi, planinara i gostiju koje su dovezli i Martinjski busevi iz Zagreba, Osijeka, Slav. Broda i Požege koji su realizirani s APP-om uz prigodne cijene, otvorena je bačva mladog vina, poklon podruma Kutjeva d.d. Hvaleći vino obratila se svom puku i carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk žaleći što svoj boravak u Kutjevu ne mogu produžiti.

Nakon ceremonije uslijedilo je narodno veselje uz brojne izvođače koji su se redali na velikoj pozornici na Trgu graševine. Svirali su i zabavljali TS Garavuše, Antun Tuca Nikolić, Željko Lončarić Žec, TS Veličke Legende, TS Da Capo, Tihomir Kožina i Minea koja je izvela koncert u dva dijela.

 

Legendarno Martinje kod Enjingija

Već godinama jedno od većih i veselih Martinja s bogatim programom održava se kod Ive Enjingija na lokaciji Venje. Ove godine s Enjingijevim vinom Martinje je odlučilo PB126036proslaviti do sada najviše ljudi, što je Ivu posebno obradovalo, - kao čovjeka koji ima toliko puno prijatelja, ja sam onda najsretniji, kaže Ivo i to je zorno i pokazao svojim domaćinstvom.

I njegovu ceremoniju već tradicionalno vodi vinski kardinal Bauer, a ove godine bila je potpomognuta sa župnikom Milanom Maksimilijanom i vinskim biskupom od Gradiške. Biser kum je bio Mirko Pralija iz Splita, a u ceremoniji su asistirali nogometaš Ladić, brzi vozači Pulić i Durlen.

Za zabavu su bili zaduženi tamburaši Castruma, a cijelu večer su imali i pomoć dvije mlade pjevačice. Svoj cjelovečernji koncert održala je i klapa iz Šibenika. Nekoliko buradi pripremljenog vrsnog vina Enjingija pred jutro je potpuno presušilo.

 

Galerija slika