Subota, 22 Lipanj 2019 09:36

Požežani ljeto dočekali vatreno uz krijes, vatromet i Crvenu jabuku

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ODRŽANA TRADICIJSKO ZABAVNA MANIFESTACIJA IVANJSKI KRIJES NA POŽEŠKOM TRGU -

POŽEGA – Jedna od najstarijih tradicijsko zabavnih manifestacija u gradu Požega, „Ivanjski krijes“ – vatreni spektakl, održan je na Trgu sv. Trojstva uz nazočnost velikog broja posjetitelja. Stara je to tradicija o kojoj prve zapise bilježimo još 1739. godine, a krijesovima su u Požegi i okolici ljudi slavili dolazak ljeta.

U noć Ivanjskog krijesa kada Požežani tradicionalno dočekuju toplo ljeto, kada je točno dan dug kao i noć, uveli su ih „Slavonski trubači“ izvevši nekoliko hitova i uspješnica, za koje nismo znali da mogu tako zvučati u izvedbi puhačkih instrumenata. Nakon njih članovi Gradske straže Požega su u svečanom mimohodu pod bakljama i u društvu djevojaka sa izbora za ljepoticu Požeško-slavonske županije, prošetali trgom sve do ove godine još većeg Ivanjskog krijesa. Njega su i ove godine priredili vrijedni članovi Izviđačkog odreda Požega, utrošivši cijelo dopodne i oko 5 metara drva.

Prvu baklju Ivanjskom krijesu prinijela je upravo izabrana Miss požeško-slavonske županije Matea Bilješković iz Pleternice. U nastavku su članovi Odreda izviđača Požega, Povijesne postrojbe Gradska četa Požega i Samoborske narodne garde prinijeli svoje baklje i ubrzo smo imali veliki plamteći krijes. Uslijedio je i veliki vatromet na trgu Sv. Trojstva što su građani pozdravili pljeskom i snimanjem iz stotina mobitela, ovog vatrenog spektakla na zemlji i u zraku.

Uslijedio je koncert na velikoj pozornici nastupio je jedan od popularnih pop rock bandova „Crvena jabuka“. Band je to koji svira zajedno 34 godine i uveseljava nas sve ove godine. Izveli su svoje bezvremenske hitove i stvorili vrhunsku atmosferu, posebno brojnih fanova koji su bili u prvom redu uz pozornicu s rukama u zraku.