Subota, 15 Lipanj 2019 09:22

U nadzoru prometa zabilježeno 865 prometnih prekršaja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SIGURNOSNA PROBLEMATIKA NA PODRUČJU PU POŽEŠKO-SLAVONSKE ZA SVIBANJ 2019. - 

Tijekom svibnja 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 111 kaznenih djela - 85 po službenoj dužnosti, 19 po privatnoj tužbi i sedam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon.

Od ukupnog broja djela, 50 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 35 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 30 djela (22 iz tekućeg mjeseca i osam iz ranijih razdoblja) pa koeficijent razriješenosti iznosi 94 %.

Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta -72 djela, od čega se 38 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji.

U liniji rada kriminaliteta droga i kriminaliteta prometa evidentirana su po četiri kaznene djela, u liniji rada gospodarskog i organiziranog kriminaliteta po dva kaznena djela, a u liniji kibernetičkog kriminaliteta jedno djelo.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prethodnog mjeseca na području PU požeško-slavonske iznosi 856.855,00 kuna.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je 56 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 28 osoba (pet  teško i 23 lakše).

Na području PP Požega bilježimo 41 prometnu nesreću u kojima je pet osoba teško, dok je 18 osoba lakše ozlijeđeno. Na području PP Pleternica dogodilo se osam prometnih nesreća s dvije lakše ozlijeđene osobe, a na području PP Pakrac dogodilo se sedam prometnih nesreća s tri lakše ozlijeđene osobe.

Među nastradalima najviše je vozača – 16 osoba, a slijede putnici – devet osoba i pješaci – tri osobe. Ozlijeđeno je i četvero djece, srećom lakše.

Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo udara vozila u parkirano vozilo – 12 nesreća ( bez ozlijeđenih osoba), zatim bočnih sudara – osam nesreća (dvije su osobe lakše ozlijeđene).

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 14 nesreća u kojima su tri osobe teško i devet lakše ozlijeđeno. Do osam nesreća je dovela nepropisna vožnja unatrag, dok su nepropisno uključivanje u promet i nepoštivanje prednosti prolaska doveli do sedam nesreća.

U nadzoru prometa u svibnju ove godine zabilježeno je ukupno 865 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježena su 502 prekršaja, na području PP Pleternica 214 prekršaj, a na području PP Pakrac 149 prometnih prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 392 prekršaja (ili 45% ukupnog broja).

- I nadalje će se svakog vikenda pojačano provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista, odnosno višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere – istaknula je Nikolina Janković, glasnogovornica PU.

U promatranom mjesecu su policijski službenici proveli i niz preventivnih aktivnosti pa je tako proveden program „Zajedno više možemo“ i to prve komponente navedenog programa „Mogu ako hoću“ (MAH 1). U okviru programa učenici su se kroz interaktivni pristup upoznali sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te se educirali o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih pojavnosti rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja. Policijsku upravu su u sklopu ovog programa posjetila 633 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola s područja naše Županije.

-Također su provedene edukativne aktivnosti djece predškolskog uzrasta. Policijski službenici za prevenciju PU požeško-slavonske i policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu PP Požega u suradnji s vrtićima na području Požege te Kaptola i Jakšića proveli edukativnu aktivnost djece predškolskog uzrasta i podijelili prigodne promidžbene materijale iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa - dodala je Janković.