Četvrtak, 13 Lipanj 2019 22:35

Svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Požega

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

VIDOVCI – Prije 28 godina u Vidovcima, prigradskom naselju grada Požege postrojena je prva hrvatska vojna postrojba u ovom kraju. Prvi pripadnici ZNG okupili su se na stadionu u Vidovcima početkom lipnja 1991. godine, a 13. lipnja formirana je i službeno 63. samostalna gardijska bojna „A“ sastava. Prvi mjesec dana bila je to ujedno i baza za obuku, a zapovjednik im je bio Miljenko Crnjac. Bojna je kasnije dobila i svoje dodatne postrojbe topništva, inženjerije, protuzračne obrane, vojne policije. Sudjelovala je i u prvim borbenim akcijama, borila se na području Zapadne Slavonije, a postala je dio 123. brigade HV, nakon njenog osnivanja, a činili su 1. bojnu. Kroz postrojbu je prošlo preko 600 hrvatskih branitelja, dragovoljaca.

Udruga ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne obilježava 13. lipnja dan osnivanja, ove godine 28. obljetnicu osnivanja i prisjeća se svih onih koji su bili sudionici te postrojbe, a posebice onih koji su svoj život ugradili u temelje hrvatske države. Za sjećanje i ponos na poginule i njihovu nemjerljivu nesebičnost položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Vidovcima koji svjedoči osnivanju 63. samostalne gardijske bojne.

Počast su odali osnivači bojne, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su prvi položili vijenac, zapalili svijeće i molitvom odali počast svim poginulima. Ove godine bilo je posebno svečano na obilježavanju 28. godišnjice, a u ime predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, vijenac je uz vojnu počast položio izaslanik, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz vojne počasti vijenac su položili, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadir Branko Tubić, izaslanstvo ministra branitelja i Generalskog zbora koje su predvodili generali Marinko Krešić, Zvonko Peternel i Ljubo Česić Rojs. Vijenac su položili izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeni zamjenikom župana Vedranom Neferovićem, predstavnici grada Požege predvođeni gradonačelnikom Darkom Puljašićem, izaslanstvo grada Pakraca predvođena Miroslavom Ivančićem, izaslanstvo NK Dinamo Vidovci Dervišaga, izaslanstvo MO Vidovci, delegacije vojarne 123. brigade i PU požeško-slavonske predvođeni pukovnikom Ivicom Kordićem, delegacija općine Velika na čelu s načelnikom Vladom Bobanom. Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja vlč. Branko Šipura.

Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je istakao da je ovo prvo mjesto gdje su se postrojili hrvatski branitelji u ovom kraju, da je to mjesto slavne prošlosti, mjesto koje danas djeluje u našoj sadašnjosti, ali i mjesto koje moramo pamtiti i cijeniti u našoj budućnosti. Obratio se i iznio kratki ratni put bojne brigadir Branko Tubić, jedan od članova 63. samostalne bojne, koji je naglasio da je upravo ovdje i krenulo stvaranje Hrvatske vojske koja je u konačnici i pobijedila i stvorila državu hrvatsku.

Kao izaslanik predsjednice RH, na kraju se obratio požeško-slavonski župan, general Alojz Tomašević, koji je istakao da danas moramo slaviti ovaj rođendan naše vojske, ali i današnji blagdan sv. Antuna, koji je bio cijelo vrijeme zaštitnik ove postrojbe. treba s ovog mjesta uputiti i poruku mladima, da je upravo tadašnje zajedništvo stvorilo RH, a mladi je kroz današnje zajedništvo moraju dalje čuvati i razvijati, sjećajući se i za sve one koji su svoj život dali za današnju slobodu i neovisnost.

Nekoliko pjesama a'capela otpjevali su članovi KUD Bektež. U nastavku su odigrani nogometni susreti veterana hrvatskih branitelja, policije, vojske i veterani NK Dinamo Vidovci-Dervišaga.