Četvrtak, 13 Lipanj 2019 09:06

Zlato za učenike Poljoprivredne škole na Kongresu pekarstva, slastičarstva i mlinarstva

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije i stručnim pokroviteljstvom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb okupili su se eminentni predavači na 19. internacionalnom kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „HRVATSKI PEKAR“.

U sklopu kongresa organizirano je ocjenjivanje radova učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola na temu izrade pekarsko-slastičarskog suvenira.

Cilj ocjenjivanja učeničkih radova je poticanje učenika na inovativnost i kreativnost, te stvaranje novih eko-inovativnih proizvoda. Zadatak učenika bio je predstaviti pekarsko-slastičarski suvenir s dodanom vrijednošću u prikladnoj ambalaži, u skladu s odlikama suvremenih trendova u prehrani. Proizvod se treba izdvajati po svojim senzorskim, nutritivnim i drugim svojstvima da se može proizvoditi u industrijskim uvjetima, u skladu s priloženom dokumentacijom, da je komercijalno isplativ te da je rezultat timskog rada. Timovi su imali obvezu pripremiti usmenu prezentaciju kojom će predstaviti odlike i proces izrade proizvoda s nazivom i sloganom uz osigurane uzorke za degustaciju ocjenjivačkog povjerenstva.

Kongresu su nazočili i djelatnici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega - Tonka Šarić, Tatjana Abramović, Melita Prološčić te učenice 3.d razreda zanimanja prehrambeni tehničar, Matea Matković i Nikolina Vuk.

- Kada je u pitanju Požeško-slavonska županija, izrada i konzumacija tradicionalnih slastica može se smatrati porokom. Ovaj potencijal nije iskorišten, što je bio dovoljan motiv da se prijavimo i krenemo u realizaciju zadatka. Izabrali smo stari tradicionalni kolač kalupaš koji je bio među prvim slasticama na blagdanskom stolu. Pekao se jedan po jedan na štednjaku na drva, između dvije ručno izrađene ploče. Kako je proizvod trebao biti tradicionalan i inovativan te s dodanom vrijednošću, obogatili smo staru recepturu novom i vrlo rijetko korištenom vrstom brašna od slanutka, što nije promijenilo bogatstvo okusa ove slastice. Smanjenje glikemijskog indeksa, energetske vrijednosti i glutena te zastupljenost proteina, generiralo je naziv proizvoda „Fitness kalupaši“. Specifičnost ovog proizvoda je poboljšanje organoleptičkih svojstava unutar roka upotrebe. Posebno zadovoljstvo je bilo kreirati ambalažu s odlikama našeg grada, čipke i nošnje te slogana „Najbolje kalupaše peku naše snaše“. Iznenađenje u svakoj kutiji bio je jedan uzorak s crveno-bijelim kockicama koje asociraju na hrvatski grb. Tako smo zaokružili cijelu priču - bogatstvo okusa, tradicionalno, slavonsko, iz Hrvatske. Kriteriji ocjenjivanja nisu bili niski. Bodovala se originalnost, eko-aspekt, ime proizvoda, dobro osmišljen logo, slogan te način prezentiranja proizvoda. Posebno povjerenstvo koje je ocjenjivalo radove učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola prepoznalo je kreativnost i inovativnost učenika te je suvenir iz naše škole pod nazivom „Fitness kalupaš“ osvojio zlatnu medalju – istaknula je profesorica Tonka Šarić, mag. ing.univ.spec., mentorica timu učenica koje su predstavljale školu i osvojile zlatnu medalju bila je

Poljoprivredno-prehrambena škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti. Kroz ovaj projekt njihov je cilj opremiti prehrambeno-tehnološki praktikum u kojem bi svjetlo dana ugledale i tradicionalne slavonske slastice, u skladu s potrebama suvremenih trendova. Osim eminentnih imena predavača koji su predstavili novosti iz sektora prehrane, ocjenjivanja pekarskih suvenira, na kongresu su bile organizirane vrlo zanimljive i edukativne radionice. Posebno zadovoljstvo bilo je predstavljanje i kušanje izvornih kruhova, peciva i kolača koje su predstavili različiti vrhunski hrvatski proizvođači iz nekoliko hrvatskih županija, ali i proizvođači iz drugih zemalja.