Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 09 Lipanj 2019 10:36

Domaćini u Jakšiću primili 13 slovačkih folklornih i pjevačkih skupina

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

37SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA U HRVATSKOJ -

JAKŠIĆ – Iako najmlađa po osnivanju Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić”iz Jakšića  pokazala e kao odličan domaćin domaćin 37. Smotre slovačkog folklora u Hrvatskoj. Na smotru su uz domaćina MS slovačka Jakšić nastupili još 11 folklornih i pjevačkih skupina Slovaka i Češka beseda iz Kaptola.

Pokrovitelji ove tradicionalne smotre su općina Jakšić, Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za iseljene Slovake SR i Požeško-slavonska županija. Ispred domaćina sve učesnike i posjetitelje na sportskim igralištima OŠ Mladost Jakšić pozdravio je predsjednik MS Jakšić, Pavel Treger. Nazočnima se obratio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović, koji su podržali ovu smotru Slovaka i njihovog stvaralaštva, čuvanje tradicije i međusobno druženje, te najavili potporu ovakvim kulturnim manifestacijama i ubuduće.

Sve učesnike pozdravili su predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, savjetnik u veleposlanstvu Slovačke Jan Holic i članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, a dajući im posebnu podršku i njihov predstavnik u Saboru RH, smotru je otvorio Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine.

Pjesme i vrlo žive plesove iz svog starog kraja u koji su doselili proje stotinjak i više godina u hrvatske krajeve prikazali su Matica slovačka Jelisavac i SKUS LB Slovak, MS Lipovljani i KUD Lipa, MS Markovac Našički i SKUS F. Strapač, MS Ilok i SKUS Lj. Štur, MS Soljani i FS Ondrej Pekar, MS Josipovac i SKUD Braća Banas, MS Osijek, MS Rijeka, MS Zokov Gaj, MS Međurić i FS Orava, MS Miljevci i kao posebni gosti Češka beseda Kaptol sa svojim mladim plesačima.

Galerija slika