Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 06 Lipanj 2019 10:11

Evaluacija i završni dio Projekta Zdravozupci

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije te Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi proveli su po prvi puta edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja. 

Svrha ovoga edukacijsko-motivacijskog preventivnog programa jest približiti djeci potrebu očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od stomatologa, naučiti ih kako pravilno četkati i održavati oralnu higijenu. Projekt Zdravozupci, osim edukacije o važnosti zdravlja zubi i preventivnih postupaka motivacije djece, ima za cilj  i popraviti opće stanje KEP indeksa u najmlađoj populaciji kao i dobivanje statističkih podataka o razlici stanja zdravlja usne šupljine prije i nakon provođenja projekta.

Ovaj  hvalevrijedan projekt nastavit će se i sljedeće godine kada očekujemo još bolje opće stanje KEP indeksa kod djece, a prije svega motivaciju roditelja i stomatologa da se aktivno uključe u preventivni program dentalnog zdravlja projektom  Zdravozubci.

Na temelju dobivenih podataka, opće stanje KEP indeksa kod učenika 2.b i 2.a razreda znatno se popravilo što potvrđuju statistički podatci. Tako su učenici tih razreda bili nagrađeni izletom na Jankovac, u pratnji učiteljica i zubara. Tamo su, uz pratnju rendžera, obišli poučnu stazu i saznali zanimljivosti o flori i fauni na Jankovcu kao i o njegovu nastanku. Na ovaj način su, osim oralnog zdravlja, unaprijedili i svoje opće tjelesno zdravlje igrom i učenjem u prirodi.

Na lokaciji Parka prirode Papuk, Park šume Jankovac održana je završna evaluacija i konferencija „Projekta Zdravozupci“ za školsku godinu 2018/2019. Dom zdravlja Požeško slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Požegi, proveli su prvi ovakav projekt zaštite zdravlja usne šupljine.

Provedeni „Projekt Zdravozupci“, osim rada s djecom, imao je i zadatak statistički obraditi dentalno stanje u usnoj šupljini i iz toga izvući određene zaključke, ali i pouke. Sama statistika ukazala je na vrlo loše stanje, daleko ispod europskog prosjeka zdravlja zubi djece prvih i drugih razreda osnovne škole. Uočeno je da je postotak karioznih zubi, ukupno gledano po razredima, od 13 pa čak do 22 % ukupnog broja zubi u ustima što ukazuje na kompleksnost problema. Usprkos tome, projekt je pokazao i pozitivni pomak, posebno u 2.a i 2.b razredu, ali i pridonio shvaćanju da se stanje treba rješavati i kontrolirati na čak četiri razine: djece, učitelja, roditelja i doktora dentalne medicine. Ukoliko jedna od ovih razina ne posveti problemu dovoljno pažnje i znanja, na žalost, izostaju i rezultati.

Nadalje, projekt Zdravozupci je pokazao da se pravilnim radom s djecom situacija može popraviti, ali i njima trajno usaditi briga o higijeni i zdravlju usne šupljine.

Zaključno, „Projekt Zdravozupci“ je za ovu godinu završen, no potaknuti lijepim uspjehom ovoga projekta najavljujemo da ćemo ovaj projekt implementirati i u druge osnovne škole u našoj županiji i time pokušati dovesti razinu oralnog zdravlja naše djece na europsku razinu. Svima koji su pomogli u realizaciji ovog pilot-projekta zahvaljujemo u ime naše djece i svakog lijepog osmijeha koji će nam oni darovati. – ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki.

Galerija slika