Ispiši ovu stranicu
Utorak, 04 Lipanj 2019 15:06

„Požeški čuvari baštine“ na Rimskim danima u Vinkovcima

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

7. RIMSKI DANI ODRŽANI KAO TRODNEVNA MANIFESTACIJA POVIJESTI, EDUKACIJE, TURIZMA I ZABAVE - 

VINKOVCI - Rimski dani su primjer manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, način života, vjerovanja i dr. Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni Valentinijan I. (364.-375.) i Valens (364.-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima predstavila Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.

Tri dana su realizirane različite radionice za djecu, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbu gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki, igre žonglera s vatrom, izradu rimskog nakita i sl. U Vinkovcima su boravile i vojne postrojbe koje slave, slavnu rimsku vojsku, iz Splita, Mađarske i Bugarske, legija Scythica Minor, koja je prikazala originalne uniforme, oružje, logorovanje, prikaz načina borbi i poznatih formacija rimske vojske.

U sklopu Rimskih dana zabave je bilo za sve uzraste jer su posjetitelji mogu uživati u festivalu craft piva, rimskom sajmu, rimskim jelima i pićima, koncertima i zabavama!

Na 7. Rimskim danima bili su i „Požeški čuvari baštine“ i tjednik Kronika požeško-slavonska, više kao promatrači, proučavajući manifestaciju. Poznato je da cijela Požeština također ima puno korijena u rimskom dobu, da su još Rimljani našu Požešku dolinu nazvali Vallis Aurea - Zlatna dolina. U centralnom dijelu doline nalazio se i poznati grad Incerum, još je mnogo nalaza otkriveno iz vremena Rimljana.

Sve to bi i nama dalo za pravo da na takav način kroz manifestaciju „Dan Rimljana u Vallis Aurea“ vratimo bar jedan dan u naš kraj ta povijesna vremena, oživimo rimske običaje, njihovu gastronomiju i njihova pića, vratimo njihovu odjeću, poznate rimske vojnike i njihove legije, oružje, borbe rimskih vojnika koje možda više poznajemo iz Asteriksa i Obeliksa, nego iz naše povijesti.

Udruga “Požeški čuvari baštine“ i tjednik Kronika požeško-slavonska pokrenut će jednu takvu manifestaciju, pa poziva sve koji se u tome vide, da nam se jave sa svojim idejama, sa svojim realizacijama nekih od segmenata, dijelovima programa, radionica, prikaza, tako da zajedno složimo jedan mozaik događanja i Požeštini donesemo jedan „Dan Rimljana u Vallis Aurea“.

Vidimo se uskoro na „Danu Rimljana u Vallis Aurea“.

Galerija slika