Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 02 Lipanj 2019 10:33

Obitelj Markota u vinogradima na Starcu uz svaki red loze ima grm ruža

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PROSLAVLJENA PO 10. PUTA CVATNJA RUŽA I GRAŠEVINE NA STARCU -

PLETERNICA – Već 10. godinu za redom održava se slavljenje cvatnje vinove loze graševine i ruža u vinogradu obitelji Markota iz Pleternice. Naime u vinogradima obitelji Markota, na lokaciji Starac, južni obronci Požeške gore, zasađene su ruže na početku i kraju svakog reda graševine, preko tisuću grmova čak 30 vrsta ruža. Ovih dana rascvale su se u svom punom cvatu, a tako i vinova loza, ponajviše graševina, a upravo tada obitelj Markota poziva sve svoje prijatelje i poslovne partnere na pravu feštu u svoje vinograde. Ovaj običaj Marinko Markota donio je iz Francuske, gdje se ruže uz lozu sade godinama, ne samo iz estetskog ugođaja, nego i zbog praktičnog razloga, jer se na listovima ruža najprije primijeti bolest koja prijeti vinogradu i vinovoj lozi, pa vinogradar uvijek njegujući svoje ruže može na vrijeme primijetiti bolest i zaštititi svoj vinograd.

I ove godine uz brojne poslovne partnere i prijatelje poseban gost je bio Ivica Koprivnjak, glumac Amaterskog kazališta iz Belišća koji je izveo monodramu „Đuka Begović“ na tekst Ivana Kozarca a u režiji samog Koprivnjaka. Izvedba je nekoliko puta nagrađivana diljem Slavonije. Izvedba Đuke Begovića u prirodnom okruženju između vinograda i stare hrastove slavonske šume, oduševila je sve goste i uzvanike, a posebno požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, poznatog ljubitelja stare tradicionalne Slavonije. On je odmah angažirao Koprivnjaka za jednu izvedbu Đuke Begovića u Požegi.

U vinogradu uz veliku bačvu postavljena je i izložba skulptura konja napravljenih od trsova i panjeva vinove loze, rad autora Zorana Pavletića iz Malina u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji. Izložba pod nazivom „Slavonski konji od slavonske loze“ izazvala je veliko zanimanje gostiju kod Marinka Markote.

U nastavku uz domaće specijalitete, slavonski čobanac i pečenog odojka odlično su se sljubljivala Vina Markota, od graševine, sauvignona, do crnih merlota i muškat ruže, a sve je teklo uz glazbu tamburaša.

Galerija slika