Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Svibanj 2019 14:19

Putovali u Portugal na „My Culture – Your Culture – Our Culture"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PROJEKT ERASMUS + UČENIKA EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA   -

Treći sastanak Erasmus+  projekta "My Culture – Your Culture – Our Culture " u kojem je sudjelovalo 40 učenika iz Portugala, Italije, Hrvatske, Rumunjske, Turske i Grčke održan je u školi Aevrsa na jugu Portugala. Ekonomsku školu Požega koja je partner u projektu predstavljale učenice Elena Jug iz 1.h, Dora Đebrić iz 2.h, Terezija Obradović iz 3.b i Gabrijela Jerković iz 3.h razreda te dvoje nastavnika u pratnji – profesor Robert Begić i koordinatorica projekta Jelena Kovačević.

Tema ovog susreta bila je umjetnost, tj. slikanje.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja škole i koordinatora portugalskog tima, lokalni slikar Emanuel de Almeida govorio je o umjetnosti i najznačajnijim slikarima Portugala te predstavio svoj rad. Svi su učenici predstavili lokalne umjetnike, a nakon toga su slikali važne znamenitosti ili lokalne motive svoga grada ili regije. Svaka slika sadržava svih šest motiva zemalja sudionica, a sve su nastale slike bile izložene u javnom prostoru unutar škole.

 - Posjetili smo prekrasna mjesta, kao što su Castro Marim, srednjovjekovni dvorac Revelim de Santo António, crkva Igleja da Misericórdia, Cacela Velha, Ria Formosa, Tavira, Faro, Milreu, Silves te imali priliku uživati u tipičnoj portugalskoj hrani.

I dalje smo sve više uvjereni da su ovi projekti, posebno za učenike, nezaboravno iskustvo koje nadilazi putovanja ili spomenike jer imaju priliku iz prve ruke vidjeti što znači živjeti u Europi za koju se nadamo da će biti sve ujedinjenija, slobodnija i međusobno povezanija, u suvremenoj Europi u kojoj su kulturološke razlike bogatstvo – istakla je koordinatorica projekta Jelena Kovačević, prof. nakon povratka iz Portugala.

Galerija slika