Subota, 25 Svibanj 2019 10:51

Svečano uz 40. obljetnicu i edukacija iz „Novih tehnologija u prehrambenoj industriji“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

40. SKUPŠTINA DRUŠTVA INŽENJERA I TEHNIČARA KEMIJE I TEHNOLOGIJE POŽEGA - 

POŽEGA - Požeško Društvo inženjera i tehničara kemije i tehnologije obilježilo je 40 godina postojanja svojom 40. Svečanom godišnjom skupštinom. Svečano obilježavanje održano je pod motom „Radi i ne očajavaj“ nobelovca Vladimira Preloga, kemičara koji je Nobelovu nagradu dobio 1975. godine. Društvo je osnovano 14.04.1979. godine, a ostalo je danas jedno od rijetkih strukovnih udruženja i društava koje aktivno radi. Cilj društva je bio pridonositi stvaranju i razvijanju javnog, znanstvenog i stručnog mišljenja o svim bitnim tehničkim i tehnološkim problemima izgradnje i razvoja, pratiti razvoj znanosti, tehnike i tehnologije, davati mišljenje o tehnološkim rješenjima, uređivati prostor i čuvati čovjekov okoliš, poticati stručna usavršavanja inženjera i tehničara kroz cjeloživotno učenje i adekvatnu praksu, povezivati znanstveno istraživački rad s gospodarstvom te njegovati i razvijati etiku inženjerskog poziva.

Današnji predsjednik društva mr. sc. Stanko Zrinščak prisjetio se ondašnjih osnivača društva, Željko Marenić, Ljubica Grgić Vrzal, Slavko Bartošak, Ivan Barišić, Mirica Zvonarić, Zdravko Tankosić, Marica Ploužek, Zdenko Celovec, Krešimir Mihalj, Vera Citković, Danica Šafarić Cvetko, Mirko Puvač, Vinko Bunjevac, Zvonko Ivanković, Zvonko Marić i Rajka Šinik, kojima se pljeskom svih nazočnih odalo priznanje i zahvala, ali i svih koji su do sada vodili društvo kao predsjednici, Željko Marenić, Ljubica Grgić Vrzal, Marica Ploužek, Darko Kordovan, Antun Šnajder, Drago Adžić, Ana Mrgan.

Predsjednica u dva mandata i vrlo aktivna članica društva Marica Ploužek prikazala je kroz video spotove i prezentirala kratku povijest društva, te posebno koja su sve predavanja pohađali tijekom posljednjih godina, uvijek najmanje dva godišnje, te stručne ekskurzije i upoznavanje s tehnologijama proizvodnje u kemijskim i prehrambenim tvrtkama, ne samo u Hrvatskoj i susjednim državama, nego i u Europskim državama.

Na svečanoj skupštini sve goste su pozdravili predsjednik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa HDKI, dr. sc. Ante Jukić, redovni prof. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović, zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha.

U stručnom i edukacijskom dijelu skupštine predavanja o novim tehnologijama održali su sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, doc. dr. sc. Filip Dujmić „Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji“ s posebnim osvrtom na ultrazvuk kao tehnologiju koja zamjenjuje dosadašnje tehnologije prerade, od pasterizacije i sterilizacije hrane. A na temu „Nove netoplinske tehnologije – visoki hidrostatski tlak“ predavanje je održao doc. dr. sc. Sven Karlović. Uvod u nove tehnologije i razgovor o praktičnom dijelu održao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Ježek.