Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 14:48

Tisuće učenika osnovnih i srednjih škola dobilo saznanja o Domovinskom ratu iz prve ruke

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

DECENIJA PROJEKTA UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA GRADA POŽEGA –

POŽEGA - Projekt „Sat istine“ u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požega iza sebe ima cijelu deceniju provođenja i tisuće učenika osnovnih i srednjih škola koji su dobili saznanja o Domovinskom ratu iz prve ruke. Projekt je to koji su inicirali požeški branitelji iz UDVDR-a s ciljem da se mlađe generacije,koje su stasale dvije decenije nakon Domovinskog rata, upravo sada kada završavaju osnovnu školu saznaju o Domovinskom ratu na području Požeštine s osvrtom i na događanja u RH. „Sat istine“ dobio je suglasnost i licencu Ministarstva prosvjete i Agencije za školstvo te je prilagođen učenicima osnovnih i srednjih škola. Sve je počelo s OŠ Dobriša Cesarić u Požegi, a kasnije se proširilo na gradske osnovne škole, potom na OŠ na području županije, a kasnije i na srednje škole. U početku se projekt pokrenuo u školskim klupama, a kasnije je preseljen na povijesnu lokaciju još iz vremena bitke s Osmanlijama, brdo „Sokolovac“ koje je igralo veliku ulogu i u Domovinskom ratu.

Upravo sjećajući se tih početaka, predsjednik UDVDR grada Požega, umirovljeni brigadir HV Krešimir Pavelić uručio je i zahvalnice za sve one koji su pokretači, ali i za one koji to svesrdno podupiru i financijski pomažu realizaciju. Tako je zahvalnicu dobio saborski zastupnik Zdravko Ronko, u to vrijeme gradonačelnik grada Požege koji je dao podršku prvom „Satu istine“, današnji požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji pomaže da se projekt provodi dalje, ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića Zvjezdana Krip koja je sve prihvatila u vrijeme dok je to još bio pilot projekt prije 11. godina, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je cijelo vrijeme svoga mandata davao nesebičnu podršku i potporu „Satu istine“.

Uz nagrađene predsjednik Krešimir Pavelić posebno je pozdravio general bojnika Jozu Miličevića, zapovjednika 1. GB Tigrova, koji je došao posjetiti „Sat istine“, dogradonačelnika Marija Pilona, predsjednika Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Antu Pavličevića, zapovjednika 108. brigade 4. bojne Željka Samardžiju, te predsjednicu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Katu Ronko, predsjednicu Udruge udovica iz Domovinskog rata Silvanu Kordiš, te sve članove UDVDR-a koji su se angažirali i provode ovaj projekt.

- Ne smijemo zaboraviti na ta naša slavna vremena kada smo branili i obranili našu Domovinu, a vi danas učenici da ne zaboravite što su tada hrvatski branitelji napravili za sve nas. Ta djela i živote koji dani za našu današnju slobodu ne smijemo zaboraviti, jer danas možemo živjeti u slobodnoj, neovisnoj, demokratskoj i najljepšoj zemlji na svijetu. Čestitam UDVDR-u na ovoj krasnoj priči koju provode punih deset godina. Neki drugi su htjeli pisati našu povijest, no ovo je način kojim se ta povijest pravilno prezentira mladim generacijama, da je hrvatski narod obranio svoju Domovinu. Ovdje sa vama su danas i pripadnici te časne Hrvatske vojske, a možda netko i od vas izabere taj časni poziv, da brani svoju hrvatsku Domovinu – istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Predavanje „Sat istine“ drži umirovljeni bojnik Mario Kalan, a popraćeno je fotografijama i video materijalom koji je snimljen u vrijeme događanja u Domovinskom ratu. Predavanje se održava u vojničkom šatoru, pored šatora izložena je tehnika i naoružanje Vojne policije, a organizatori su za kraj priredili pravi vojnički grah za sve polaznike predavanja i njihove učitelje. Svi su uživali i u prekrasnom pogledu na grad Požegu i cijelu Požeštinu koji se pruža s točke ispod Domovinskog križa na Sokolovcu.

Galerija slika