Ispiši ovu stranicu
Utorak, 21 Svibanj 2019 13:20

Velika za vikend postaje središte Hrvatske s Najdužim stolom i Međunarodnom smotrom folklora

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

KONCERT MATE BULIĆA I ZLATNIH STRUNA, NAJDUŽI STOL U HRVATA, 29. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA „ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA“ -

VELIKA – Ovog vikenda Velika postaje središte Hrvatske s nizom manifestacija koje će privući veliki broj posjetitelja i turista u Veliku i Požeštinu. Na tiskovnoj konferenciji direktor TZ općine Velike Tomislav Galić, najavio je trodnevne manifestacije koje je pripremila Velika. Uz njega na tiskovnoj su bili ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, Stanko Raguž i Bernard Grujić.

Sve počinje već u petak 24. svibnja od 19 sati kada njihov klub NK Papuk obilježava svoju 90. godišnjicu revijalnom nogometnom utakmicom Veterani NK Papuk Velika – Veterani HNS Vatreni na Stadionu u Velikoj. Ulaznica za utakmicu je 20 kn. Od 21 sat na programu je veliki koncert Mate Bulića i Zlatnih struna u velikom šatoru na igralištu OŠ. Koncert je besplatan.

U subotu 25. svibnja od 19 sati na Trgu Josipa bana Jelačića i prilaznim ulicama održat će se jubilarni 10. „Najduži stol u Hrvata“ koji će po planu biti dugačak oko 500 metara, s ponudom hrane brojnih udruga, OPG-a iz Velike i gostujućih prijateljskih udruga i folkloraša. Znak za početak dat će se pucnjem iz topa, a ulaznica za posjet Najdužem stolu je 20 kuna. Park prirode Papuk najavio je novu atrakciju, a to je letenje balonom na vrući zrak upravo s lokacije Najdužeg stola. Na večer u šatoru će svirati TS Zlatna dolina i Grooversi iz Rijeke.

U nedjelju 26. svibnja od 16 sati kreće povorka folkloraša, sudionika 29. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“od Vatrogasnog doma u Velikoj, kroz Veliku do velikog šatora. Uz put će folkloraši izvesti nešto od svojih plesova i pjesama, a stanovnici velike počastit će ih slanim i slatkim delicijama. Sva društva koja sudjeluju izvest će svoj program u šatoru na pozornici. Smotra folklora je besplatna za posjetitelje. Nastupit će HKUD „Matija Gubec“ Tavankut, Srbija, HKUD „Dubrave“ Aladinići, BiH, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, Mađarska, KUD „Klokotić“, Rumunjska, FA „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb, RKUD „Rudar“ Raša, Klapa „Furešti“ Zagreb, ŽVS „Koralde“ Zagreb, Pjevačka skupina „HNV“ Crna Gora, KUD „Šijaci“ Biškupci, Matica slovačka Jakšić, KUD „Graničar“ Lužani i domaćini KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika.

Na kraju je zamjenik načelnika općine Ivica Potočanac pozvao sve posjetitelje da se pridruže ovoj velikoj manifestaciji u Velikoj, izaberu bar nešto za sebe i dođu u Veliku.