Utorak, 21 Svibanj 2019 09:41

Gimnazijalci u Zagrebu predstavili program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAGREB - Grgurevo, jedinstvena požeška manifestacija čija je tradicija vezana uz vinogradarske običaje, a održava se 12. ožujka, kada se slavi i Dan grada, predstavljeno je 18. svibnja na Kongresu studenata biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

U sklopu programa „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“ koji je pokrenula dr. sc. Rahela Jurković, manifestaciju su prezentirali učenici Gimnazije koji su ujedno predstavili svoju školu koja ove godine slavi 320.obljetnicu. 

Ciljevi su programa, među ostalim, istaknula je dr. Jurković, njegovanje tradicije Grgureva i prenošenje znanja o njemu na mlađe generacije, a uključeni su Grad Požega, Gradski muzej, Turistička zajednica, Gimnazija i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“. Podupire ga Ministarstvo kulture, a prezentacija i odlazak gimnazijalaca u Zagreb ostvareni su zahvaljujući gradonačelniku Darku Puljašiću i Gradu Požegi. Predstavljanju je prisustvovalo oko stotinu sudionika Kongresa, predstavnika akademske zajednice, Ministarstva kulture i Požežana koje je privukao upravo program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“.

Uz ravnateljicu dr. sc. Vesnu Vlašić, prvu ženu na čelu Gimnazije u Požegi, o dugoj povijesti škole osnovane davne 1699. govorila je učenica Ana Barišić koja je podsjetila i na njezine slavne đake, poput pjesnika Dobriše Cesarića, povjesničara Julija Kempfa te istraživača Dragutina Lermana. Običaje vezane uz Grgurevo, koje se obilježava u spomen na 12. ožujka 1689. , kada su, prema predaji, Požežani predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem Sokolom otjerali Turke, predstavila je etnologinja Maja Žebčević Matić, ističući kako se toga dana u vinogradima na obroncima brda oko grada slavi uz pucanje iz topova mužara te obilje jela, pića i pjesme. Da je požeška dolina poznata i po vrsnim vinima podsjetila je gimnazijalka Mia Brezar, dok je njezin kolega Luka Kotorac prezentirao rezultate ankete koja je pokazala da stariji naraštaji Požežana znaju više o svom Danu grada nego mlađe generacije.

Zato je upravo prema mladima usmjeren program popularizacije Grgureva pa su i studenti PBF-a, kao i njegovi djelatnici na čelu s dekanom prof. dr. sc. Damirom Ježekom, koji je također Požežanin, pozvani da se nagodinu priključe proslavi. Dekan Ježek također je govorio o povezivanju vinogradarstva i biotehnologije. Prezentaciju je vodila Helena Matanović, a Lara Šimunović na kraju je podsjetila i na druge učeničke aktivnosti u sklopu programa. Mentorice učenicima su profesorice geografije i povijesti Marina Farkaš i Sanja Musil.

Gimnazijalci su za boravka u Zagrebu također posjetili Muzej naivne umjetnosti.

Karla Pavić, učenica Gimnazije Požega