Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 09:21

Velika važnost u stvaranju novih turističkih ponuda u Lipiku, Garešnici i Banja Luci

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „HERITAGE ROUTE – FROM TRAPPISTS TO BORDER GUARDS“ - 

U Aleksandrovcu na zemljoradničkoj zajednici Livač, u Multimedijalnom centru, 14. svibnja 2019. održana je završna konferencija projekta „Heritage route- from Trappists to Border guards“ financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia- Bosnia and Herzegovina- Montenegro.

Više od 50 uzvanika na konferenciji, zajedno sa gradonačelnikom Grada Lipika Vinka Kasanu i gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Blandžiju kao i predstavnike Upravljačkoga tijela programa i Zajedničkoga tajništva, srdačno je pozdravio i zažalio dobrodošlicu domaćin konferencije mons. Miljenko Aničić.

Prisutni su bili upoznati sa provedbenim aktivnostima i rezultatima ostvarenih tijekom 2 godine provedbe projekta. U uvodnim govorima istaknula se važnost fondova Europske unije koji pružaju mogućnost obnove i napredovanja, kao i povezivanja prekograničnih područja.

Ulogu vodećeg partnera u provedbi projekta imao je Grad Lipik, a provodio ga je u partnerstvu sa Gradom Garešnicom i Caritasom Banja Luka. Opći cilj projekta je doprijeti održivom razvoju turizma kao i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 km zajedničkog turističkog puta od Banja Luke, preko Lipika do Garešnice s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija navedenih područja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 706.517,08 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 600.539,11 eura (85% vrijednosti projekta) financira Europska unija iz programa Prekogranične suradnje.

Najvažniji rezultati projekta „Heritage route“ za Grad Lipik je razvoj projektno tehničke dokumentacije jezera Raminac kao i obnova tornja crkve sv. Franje Asiškoga gdje je prikazana povijest Lipika. Grad Garešnica ističe da za njih veliku važnost ima njihova Etnografska zbirka koju su kroz projekt uspjeli sakupiti, obnoviti i katalogizirati, kao i uređenje dječjeg parka Apollo u centru Garešnice. Caritas Banja Luka kao vrlo bitnu aktivnost projekta navodi opremanje i obnovu nekih od turističkih točaka u Banja Luci i okolici koje će doprinijet održivom razvoju turizma i povećanju kvalitete turističke ponude.

Projektni partneri istakli su kako je „Heritage route“ imao veliku važnost u razvoju turizma i stvaranju novih turističkih ponuda u Lipiku, Garešnici i Banja Luci sa okolicom.

07