Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Svibanj 2019 08:49

Položili vijence osnivačima predsjedniku Svetozaru pl. Kuševiću i zapovjedniku Izidoru Lobe

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

DVD POŽEGA SVEČANO OBILJEŽIO DAN OSNIVANJA 13. SVIBNJA 1874. GODINE -

POŽEGA – DVD Požega svečano je obilježio dan svoga osnivanja, 13. svibnja 1874. godine i tako obilježio 145 godina postojanja i uspješnog rada. Svoje svečane sjednice održali su Upravni i Nadzorni odbor DVD Požega u okviru obilježavanja Mjeseca zaštite od požara, a Juraj Zelić evocirao je uspomene da dane utemeljenja DVD Požega: - Društvo je utemeljeno prije 145 godina, 13. svibnja 1874. godine. Ove biste ispred Vatrogasnog doma podsjećaju na taj trenutak i osobe koje su vodile ovo društvo, predsjednika Svetozara pl. Kuševića i zapovjednika Izidora Lobe. Na čelu ovog Društva tijekom njegove duge povijesti bili su poznati i priznati požeški uglednici. Kroz ovo Društvo, tijekom njegove duge povijesti, prošao je niz poznatih ljudi. Predsjednici ovog Društva bili su i požeški gradonačelnici Julije Kempf i Franjo Ciraki, dok su značajne dužnosti u njemu obnašali i ostali požeški uglednici, Vilim Just, Ivan Merze, Vladimir Goršetić i dr. To samo govori kakav su onda imali odnos prema ovoj djelatnosti i njenom humanom karakteru.

Nakon njih generacije i generacije građana Požege prošlo je kroz redove ovog Društva, a predsjednici općina i općinski službenici obnašali su najviše dužnosti u njemu.

Stariji članovi ovog Društva sjećaju se istaknutih svojih članova koji su svoju mladost ugradili u ovo Društvo, odgojili generacije novih, mladih vatrogasaca, gradili sustav zaštite od požara. Nećemo pogriješiti ako se osvrnemo na novije vrijeme i spomenemo zapovjednika Dragu Rodića, kojega se svi rado sjećaju i nastoje ići njegovim putem u pristupu vatrogastvu i ljudima u vatrogastvu. Također, treba se prisjetiti i bivšeg predsjednika Drage Matoševića, zapovjednika Ninoslava Cviljevića, člana Upravnog odbor Tomislava Gomerčića, te drugih u međuvremenu preminulih članova.

Domovinski rat obilježio je i požeške vatrogasce. Veliki dio njih je pristupio postrojbama Hrvatske vojske u obrani Domovine.

U svojoj dugoj povijesti Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega imalo je niz turbulentnih razdoblja iz kojih je uvijek izašlo još jače.

Nadamo se da će ova i naredne generacije članova ovog Društva sačuvati duh dobrovoljnosti u njemu, njegovati tradiciju i sjećanja na velikane koji su bili njeni članovi.

Ne zaboravimo, povijest 145 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega je povijest 145 godina vatrogastva u Gradu i Županiji. Želimo i u ovu, jubilarnu 145. godinu rada i postojanja Društva ući što kvalitetnije ustrojeni, osposobljeni i opremljeni.

Po završetku sjednice delegacija DVD Požega, sastavljena od članova Upravnog i Nadzornog odbora, položila je vijenac ispred bista svojih osnivača.

Galerija slika