Srijeda, 08 Svibanj 2019 09:05

Gradska knjižnica i čitaonica Požega zbog nastavka radova privremeno seli u novi prostor

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Zajedničkim snagama djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice te ostalih ustanova Grada Požege uspješno je započeo proces preseljenja knjižnične građe. Naime, u sklopu projekta Rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice i čitaonice Požega započinju radovi u prostorima stare zgrade, a Knjižnica privremeno s knjižničnom građom od 11.700 odabranih naslova, seli u obližnji prostor u Ulici Antuna Kanižlića 1. Rad u novom prostoru započinje 13. svibnja, od ponedjeljka do petka od 8,00 do 19,00 sati, dok zbog izvanrednih uvjeta knjižnica neće za korisnike raditi od 8 do 10. svibnja 2019. godine.

Iseljenju su nazočili i pomogli u preseljenju i gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić i njegovi zamjenici.

- Drago mi je da simbolično ovim danom krećemo u završetak projekta koji je počeo davne 2006. godine i do sada je koštao oko 16 milijuna kuna. Predugo i preskupo, ali sada ćemo urediti cijeli prostor stare Knjižnice, te nadamo se, staviti knjižnicu u punu funkciju do početka iduće godine. S ovim danom započinje i jedan novi život knjižnice u starom dijelu jer naši građani, korisnici i ljubitelji čitanja navikli su upravo na taj prostor, ali s uređenjem će dobiti mogućnost za još kvalitetnije korištenje usluga knjižnice. Nadamo se naravno, vrlo brzom otvorenju knjižnice u punom obimu, za potpuni korisnički užitak - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Šutalo naglasila je kako se radi o povijesnom danu za ovu ustanovu.

- Organiziran je lanac ljudi koji prenose knjige iz starog spremišta u novo spremište kako bismo oslobodili taj prostor, a u lancu sudjeluju djelatnici gradskih ustanova, Grada Požege i knjižnice. No, bez obzira na se radove koji su potrebni kako bi rekonstruirali knjižnicu i završili ovaj projekt, našli smo način i na tome upravo radimo kako bi knjižnica neprekinuto radila za korisnike u uvjetima kakve može trenutno ponuditi. U pripremnim radnjama izlučili smo nešto više od 11 tisuća primjeraka građe koja je naš reprezentativni fond po kriteriju traženosti, znači ono što se najviše traži i čita tamo će biti dostupno. Naši korisnici koji budu htjeli neku drugu knjigu, koja nije izlučena u taj fond dobit će ju na zahtjev, bez problema i čekanja. Uvjereni smo kako je ovo najbolji mogući način funkcioniranja s obzirom na ove uvjete i tako će biti dok traju radovi, a očekivanja su kako oni neće trajati dugo. A po njihovom završetku vraćamo se u našu knjižnicu, u dobro poznate prostore – rekla je ravnateljica.