Petak, 03 Svibanj 2019 20:24

Svojim budućim kolegama iz osnovnih škola prikazali ljepotu desetak zanimanja

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA OBRTNIČKE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA - Dan otvorenih vrata u Obrtničkoj školi Požega bio je prilika za obilazak brojnim posjetiteljima, a škola je pripremila niz zabavnih, interaktivnih i edukativnih sadržaja prvenstveno usmjerenih na buduće srednjoškolce.

- Kada želite pokazati svoj rad, tada su i najrazličitiji plakati, prospekti ili prezentacije nemjerljivi s osobnim i neposrednim doživljajem života jedne odgojno-obrazovne ustanove. Upravo zbog toga smo ugostili osnovnoškolce kroz priču o vrijednosti i ljepoti vlastitog rada koji je zdrav temelj za početak ostvarivanja mlade osobe. U predstavljanju rada naših profesora i nastavnika s učenicima, uvijek krećemo od velike istine - ne postoje ženska i muška zanimanja. To se vidjelo kroz interes i pristup sudionika ponuđenim aktivnostima – istakla je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder obraćajući se osmašima koji bi uskoro mogli biti njihovi učenici.

Prvi dojam na posjetitelje ostavio je hol škole u kojemu su pripremili raznolik izložbeni postav radova učenika iz svih struka koji se školuju. Makete poznatih građevina kao što je vodotoranj u Vukovaru, Eiffelov toranj, Pelješki most – radili su učenici od 1. do 4. razreda u zanimanju arhitektonski tehničar na satovima iz praktikuma. Graditeljska struka je dio aktivnosti organizirala u holu škole, stoga je uz izložbu prikazan i rad učenika u Autocadu koji su crtali radioničke nacrte skladišnih metalnih hala i projektiranje stambene zgrade. Izvan škole vidjelo se viziranje i crtanje na pročelja soboslikarske radionice na formatu A3 i u svim tim aktivnostima neki od posjetitelja i sami su se okušali. Drugo lice poziva u graditeljskoj struci, ono praktično, osnovnoškolci su doživjeli u razgledu radionica gdje su u živom susretu s vještinama građenja i obojenja, mogli procijeniti koliko su zanimanja zidar i soboslikar kreativna i praktična jer su se rado priključili aktivnostima koje smo im pripremili. Učenici zanimanja zidar u graditeljskoj radionici su prikazali zidanje ravnog zida i stupova s izvedbom pravilnog luka, a u soboslikarskoj radionici su se zabavili dekorativnim obojenjem mineralne podloge.

Malu sliku s logom nogometnog kluba su u pripadajućem mjerilu uvećali i prenijeli preko mreže na veliko platno, a potom obojali.

Predmeti izrađeni u drvu prikazali su kako se praktičnim vještinama drvo može oblikovati u estetske i uporabne svrhe – od drvnih minijatura do predmeta za svakodnevnu uporabu, a svi su proizvod rada naših učenika stolara u stolarskoj radionici škole - prostor u kojemu su budući srednjoškolci imali priliku vidjeti izradu suvenira, a potom se i sami okušati u izradi. U tome su im podrška i mentori bili učenici drugih i trećih razreda zanimanja stolar.

Demonstrirali su svoja znanja i vještine koristeći ručne alate i rabeći masivno drvo bukve kako bi načinili konačni proizvod – stalak za olovke. Gost koji je uspješno sastavio suvenir – dobio ga je na dar! Ovakvim pristupom osnovnoškolci su iz prve ruke osjetili što znači stvarati. Danas je to bio stalak za olovke, sutra može biti komad namještaja, a za budućnost traženo zanimanje.

Tekstilna struka je za izložbeni dio predstavljanja zanimanja krojač i modni tehničar postavila modnu lutku u odabranoj kreaciji koju su izradile učenice, a istovremeno su učenice, odjevene u najuspješnije odjevne kreacije, bile domaćice gostima i pokazivale svoje radove u pokretu. Čovjek ima potrebu za odijevanjem od kada postoji, stoga će postojati i potreba za onima koji je stvaraju dok je čovjeka. Interaktivni sadržaji prezentacije ova dva zanimanja odvijali su se u holu škole i u tekstilnoj radionici. Učenici u zanimanju krojač i modni tehničar danas su kroz zanimljive aktivnosti pokazali kako nastaju novi modeli odjeće.

Od ideje, preko konstrukcije kroja, do izrade odjevnog predmeta. Učenici su pokazali ručno i računalno kreiranje odjeće – spoj tradicije i suvremene tehnologije, a posebnu pozornost je izazvala radionica dizajniranja i izrade modnog nakita.

Aktiv ugostiteljske grupe predmeta predstavio se projektom „Požeški kolačić“ koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske u iznosu od 20 tisuća kn u sklopu javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019. Kolačić je posjetiteljima ponuđen pri dolasku u školu kao znak dobrodošlice, a proces izrade kolačića mogli su vidjeti u kabinetu kuharstva što je doprinijelo autentičnosti ove aktivnosti jer su ga pripremali učenici škole u zanimanju kuhar. Dobra druženja i susreti postanu još bolji kada se ponudi i dobro osvježenje. Učenici u zanimanju konobar poslužili su 3 vrste bezalkoholnih koktela i frapea čija se priprema mogla vidjeti u kabinetu za ugostiteljsko posluživanje.

Svojevrsna atrakcija je i flambiranje voća, stoga je mnogima bio doživljaj sudjelovati u tom procesu i osjetiti prostore u kojima će vjerojatno netko od njih započeti svoj put učenja ugostiteljskih vještina. Hol škole dobio je ovom prigodom pult hotelske recepcije na kojemu su zainteresirani mogli dobiti informacije o ugostiteljskim zanimanjima.

- Naša je škola danas bila mala tvornica različitih proizvoda koje volimo i trebamo u životu i za život, poligon ideja koje bi se mogle ostvariti kao budući pozivi mnogih osnovnoškolaca, stoga vas rado očekujemo u rujnu s nadom kako je današnji susret pomogao onima, još uvijek neodlučnima, da nađu svoj profesionalni put, da kroz rad osjete zadovoljstvo i ostvare životni cilj – zaključila je ravnateljica Iva Šnajder zaželjevši što skori susret s osmašima u njihovoj školi.