Petak, 03 Svibanj 2019 20:06

Molitva predstavnika vjerskih zajednica u Jasenovcu prigodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U Spomen području Jasenovac, 2. svibnja obilježen je Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj. Bio je to prvi molitveni susret visokih predstavnika četiriju vjerskih uzajednica u Republici Hrvatskoj održan u Jasenovcu na prijedlog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za ekumemnizam i dijalog. Uz domaćine Aleksandra Srećkovića, predsjednika navedene Židovske vjerske zajednice te njezina glavnog rabina Kotela Da-Dona, na molitvi je sudjelovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, te muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Učenici židovske Osnovne škole „Hugo Kon“ iz Zagreba te učenici Katoličke osnovne škole u Požegi zapalili su najprije šest svijeća u spomen na šest milijuna stradalih Židova tijekom holokausta.

Nazočnima se zatim obratio predsjednik Aleksandar Srećković koji je rekao: - Danas diljem svijeta židovski narod obilježava Jom ha-Šoa ve-la Gvura, Dan sjećanja na holokaust i junaštvo. Simbol je to trajnog sjećanja židovskog naroda na šest milijuna Židova koji su stradali u ŠOI – holokaustu kao žrtve nacističke Njemačke i njezinih pomagača te trajno sjećanje na Židove, sudionike oružanog otpora diljem ratom zahvaćene Europe. Ove godine Židovska vjerska zajednica „Bet Israel“ ovaj dan obilježava dolaskom u Jasenovac, koji je mjesto najvećeg stradanja židovskog naroda na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu te zajedničkom molitvom. Ovaj dan treba biti podsjetnik na vrijeme kada su progonjeni svi koje su proglasili nepoželjnima. Milijuni mrtvih diljem Europe imali su samo jednu krivnju: bili su označeni kao drukčiji. Naša je dužnost da to bude kolektivni podsjetnik svima kako društvo treba graditi na onome što nam je zajedničko, na onome što nas povezuje. U čovjeku koji stoji do nas, nasuprot nama, trebamo vidjeti ono što nas zbližava jer jedino tako možemo svi zajedno graditi budućnost - zaključio je predsjednik Srećković.
Potom se glavni rabin Kotel Da-Don uputio molitvu „Sjeti se Bože“, „Bože pun milosti“ i Kadiš kojim se veliča Gospoda i njegovu svetost. Molitvu je zatim predvodio mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije Perić s pratnjom. Obratio se nazočnima rekavši: - Ovo je mjesto na kojem se ne treba baviti brojkama jer je ovo mjesto na kojem matematika ne važi. Ovo je mjesto na kojem treba spoznati jedinu i najvažniju istinu da svi mi ljudi bez obzira na razlike pripadamo istoj vrsti – prije svega smo čovjek, jedino je to apsolutno. Sva ostala pripadanja i pripadnosti su prolazne. U tom smislu svi smo međusobno braća. Neka je vječni pokoj svima ovdje stradalima kao i svim nevino stradalim žrtvama u cijelom svijetu - zaključio je mitropolit Porfirije.
Uslijedila je pjesma „Pjevat ću Gospodu svom“ koju su izveli učenici Katoličke osnovne škole u Požegi pod vodstvom prof. Ljube Šolić. Nazočnima se potom obratio požeški biskup Antun Škvorčević koji je rekao: - Dan je sjećanja na Holokaust. Spominjemo se civilizacijski najtežeg događaja u 20. stoljeću: Smišljen je i za vrijeme II. svjetskog rata proveden nečovječni sustav nasilja, progona i ubojstva nekoliko milijuna židovskog naroda. Određeni broj žrtava skončao je u jasenovačkom logoru. Osjećajući svu težinu zloupotrijebljene ljudske slobode i nemoć pred razornom iracionalnošću zločina, zaustavljamo se pred izazovom nedužnih žrtava! Upravo zbog njih na ovom spomenu u Jasenovcu ne priliči nikakva osvetnička riječ, očitovanje mržnje, manipuliranje njihovim brojem. Bilo bi to svjedočenje zarobljenosti zlom, još jedno poniženje žrtava. Ovdje je potrebna snaga duha, čin kajanja, praštanja, milosrđa i pomirenja, slobode od počinjenog zla, koja se ne da sputati i djelovati po njegovu diktatu. U tom raspoloženju čistog pamćenja izražavamo duboko poštovanje prema svakoj židovskoj žrtvi, te ih u molitvi povjeravamo Bogu Svemogućemu.

Zatim je muftija Aziz ef. Hasanović u molitvi između ostaloga rekao: - Bože Svemogući! Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi, učvrsti naše korake u istini i pravdi. Bože Svemogući! Osnaži nam volju za mir i toleranciju. Bože Sveznajući! Pouči nas međusobnoj ljubavi, udruži naše misli u domu i domovini. Bože Dragi koji si domovinu lijepom stvorio neka bude sigurna i slobodna za sve plemenite ljude koji u njoj žive. Bože Pravedni molimo te da nasilnicima oduzmeš mač, a slabima podariš moć vjere u istinu i pravdu. Oprosti nam i pouči nas da i mi drugima praštamo. Molimo te, Bože, da tuga bude nada, osveta pravda, suza molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Jasenovac i nijedan zločin ovoga svijeta. Amen! - zaključio je muftija Hasanović.

Učenica Katoličke osnovne škole u Požegi izvela je potom recitaciju „Svaki čovjek ima svoje ime“ židovskoga pjesnika Zelde. Na molitvi u Jasenovcu sudjelovalo je pedesetak učenika Katoličke osnovne škole u Požegi, prevođenih ravnateljem Franom Barišićem te pedesetak učenika Katoličke gimnazije iz Požege zajedno s ravnateljem Ivicom Bedeničićem.

Izvor: pozeska-biskupija.hr