Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Svibanj 2019 08:39

Na ocjenjivanju vina u Kaptolu 20 sorti i rekordnih 165 uzoraka

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

12. ŽUPANIJSKO, 6. MEĐUNARODNO, 5. MEĐUŽUPANIJSKO, 3. PINOT SIVI - OCJENJIVANJE VINA „VINO-KAP“ KAPTOL 2019. -

KAPTOL - Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ Kaptol uspješno je i ove godine organizirala 12. Županijsko ocjenjivanje vina i 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, 5. Međužupanijsko i 3. puta ocjenjivanje sorte Pinot sivi. Ukupno je ove godine na ocjenjivanje pristiglo 20 raznih sortimenata bijelih i crnih vina s rekordnih 165 uzoraka vina, iz Požeško-slavonske županije, susjednih županija, kontinentalne Hrvatske, otoka Krka, preko 20 uzoraka vina iz Mađarske, iz Balatona, Villanya i Syklosa, te posebno vina sorte Pinot sivi koja su pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim rekordnim odzivom vinara na natjecanje jer je ovo znatno veći broj uzoraka nego prošlih godina i ovo naše natjecanje i ocjenjivanje kvalitete vina je sve cjenjenije u vinskom svijetu. Uz predsjednika ocjenjivačke komisije mr. sc. Josipa Mesića vina su ocjenjivale tri komisije u kojima su sve poznati enolozi, sommelieri i vinski stručnjaci. Žalimo jedino što se iz naše županije ne javljaju oni najveći vinari i time podrže ovo naše ocjenjivanje koje se dokazalo u vinskom svijetu i postaje sve cjenjenije – istakao je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak koji dodaje da će se za iduću godinu u natjecanje ubaciti i kategorija – pjenušavih vina, kojih za sada ima sve više u proizvodnji malih i velikih vinara.

- Obzirom na neke loše karakteristike prošle vinogradarske godine, vina su izuzetna, uglavnom iznad prosječne kvalitete. Prošlogodišnje graševine su dobile 30% zlatnih medalja što govori o njihovoj kvaliteti. Veliki broj uzoraka i vrlo različitih vina raznih podneblja i starijih godišta stavio je komisiju pred težak zadatak. Ukupno smo ocjenjivali 20 sorti vina. Imali smo tri komisije po 5 ocjenjivača koji su uglavnom već prokušani i cijenjeni ocjenjivači, koji se ovim poslom i vinom bave gotovo cijeli život – istakao je predsjednik ocjenjivačke komisije Josip Mesić, koji se slaže s time da vinarima ovakva natjecanja puno znače, jer im pokazuju gdje su na ljestvici kvalitete, oni koji su ostvarili odlične rezultate dobivaju novi poticaj, a onima koji su samo malo slabiji dobivaju poticaj da nagodinu donesu bolja vina na ocjenjivanje.

Dodjela šampionskih titula po kategorijama vina, zlatnih, srebrnih i brončanih diploma uslijedit će 18. svibnja na Festivalu slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu u popodnevnim i večernjim satima uz pokazni vinograd i društvene prostorije Udruge Vino kap. Zajedno s dodjelom vinskih diploma održat će se taj dan i natjecanja u pečenju slanine na otvorenoj vatri i biranje najbolje „slaninske ruže“ koje organizira Udruga Požeški čuvari baštine. Bit će to ponovno svečanost sljubljivanja domaće delicije, slavonske slanine i najboljih vina.

Galerija slika