Petak, 26 Travanj 2019 09:34

Održana završna konferencija projekta Tumač nije too much

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - U prostoru Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Požege i Požeško – slavonske županije održana je završna konferencija projekta „Tumač nije too much“ kojega je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. Projekt je trajao 24 mjeseca, vrijednost mu je 512.020,00 kuna, a ciljna skupina projekta bilo je 17 odraslih gluhih i gluhoslijepih osoba u dobi od 18-65 godina s područja Požeško-slavonske županije.

Projekt „Tumač nije too much“ imao je za cilj povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života gluhim i gluhoslijepim osobama putem usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.
Prema podacima iz Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, sa stanjem na dan 14.03.2016. godine u Požeško-slavonskoj županiji živi 9.284 osoba s invaliditetom, od čega su 5.879 muški (63%) i 3.405 žene (37%) što znači da osobe s invaliditetom čine 11,9% ukupnog stanovništva Županije. Od navedenog ukupnog broja osoba s invaliditetom, 398 osoba ima oštećenje sluha, od čega su 63 gluhe osobe.

Gluhe osobe se za komunikaciju služe prvenstveno znakovnim jezikom i vizualnim medijima. Na prvi se pogled ne može jednostavno zaključiti da je određena osoba gluha. Jedini pokazatelj je način na koji komunicira, odnosno vizualna priroda znakovnog jezika. Stoga se postavlja pitanje kako će gluhe osobe izraziti svoje potrebe te kako ćemo na njih odgovoriti, ako ih ne možemo razumjeti s obzirom na komunikacijske prepreke. Ovim projektom će se omogućiti ciljnoj skupini usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a na taj će način ciljna skupina dobiti sve potrebne informacije iz javnog života na pristupačan način.

Ispred Grada Požege završnoj konferenciji prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha koji je Udruzi čestitao na uspješno provedenom projektu te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.