Ispiši ovu stranicu
Subota, 13 Travanj 2019 19:32

Udruga „Kutjevački vinari“ ponovno izabrala Ivana Grgića za predsjednika

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Udruga Kutjevački vinari ovog vikenda održala je svoju redovnu izbornu skupštinu. U protekloj godini udruga je organizirala Festival graševine sa ocjenjivanjem vina i simpozijem o toj sorti, obilježili su Martinje i Vincelovo u Kutjevu na Trgu Graševine, pripremili niz projekata od kojih je dio u provedbi među kojima je najznačajniji „Klonska selekcija graševine“, dajući četiri klona na tržište, a ove godine stižu i novi cijepovi. Imali su stručne izlete, ostvaruju suradnju sa nizom udruga i institucija uključujući visoko i srednje obrazovanja, te znanosti, a priprema se gradnja Kuće vinara. Dopredsjednik Udruge Krunoslav Sontaki najavio je za ovu godinu nastavak sličnih aktivnosti, te pripremu da Kutjevo bude regionalni centar za senzorno ocjenjivanje vina, također su na skupštini najavili i ovogodišnji Festival graševine za 31. svibnja kada će se održati simpozij na temu vinskog turizma, a proglasiti će rezultate ocjenjivanja vina, te proglasiti šampione. Na skupštini uz članove bili su i broji gosti, dogradonačelnik Kutjeva Ivica Malnar, dožupan Željko Jakopović, Pročelnik Poljoprivrednog odjela požeškog Veleučilišta mr. Josip Mesić i drugi.

-Grad ulaže godišnje 1,5 milijuna kuna za gospodarstvo u čemu vinari imaju svoje mjesto, a i nadalje ćemo podržavati aktivnosti oko graševine - rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar.

-Bez zajedničkog djelovanja udruge, Kutjeva d.d. i svih drugih nema iskoraka pa trebamo biti jedinstveni, a neophodno je zaštititi geografsko porijeklo i autohtonost graševine - istakao je pozdravljajući skup zamjenik župana Željko Jakopović i zatražio angažiranje u projektu Svijet graševine, a dodao je da je sa Hrvatskim šumama dogovoreno uklanjanje zapuštenih površina radi sprečavanja širenja zlatne žutice.

Kroz raspravu je vinar Ivica Perak upozorio da je u berbi ostalo desetak posto neobranog grožđa što utječe na krčenje vinograda pa to treba zaustaviti.

Kako je ovo bila Izborna skupština tako su članovi ponovno izabrali za predsjednika udruge Ivana Grgića, kao i novi Upravni odbor.

Nakon skupštine tvrtka Kokot agro organizirala je stručno predavanje o suvremenom pristupu gnojidbi vinove loze.

Galerija slika