Subota, 13 Travanj 2019 18:48

Održana početna konferencija projekta "Usluga osobne asistencije – faza II."

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

inv1

POŽEGA - U prostoru HGK Županijske komore Požega održana je početna konferencija projekta „Usluga osobne asistencije – faza II.“ . Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF), unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., gdje je posredničko tijelo prve razine (PT1) Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a posredničko tijelo druge razine (PT2) Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Projekt provodi Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske iz Požege. Odgovorna osoba je predsjednica Udruge Jelosavka Jakovljević, voditelj i koordinator Projekta je Tomislav Škoda, dok je administrator na Projektu Maja Ćelić.

Projekt traje 24 mjeseca, te je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava za provođenje Projekta: 2.462.141,42 kn.

Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško - slavonske okuplja civilne, tjelesne invalide s područja Grada Požege i Županije kao i sve druge zainteresirane osobe sa područja cijele Republike Hrvatske, te joj je glavna svrha pomoći osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i poboljšanje cjelokupne kvalitete života osoba s invaliditetom. Udruga trenutačno broji 690 članova.

Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja, te socijalno uključivanje u zajednicu i sprječavanje institucionalizacije. Udruga je Projektom osigurala 21 osobnog asistenta za 21 osobu s invaliditetom, što predstavlja povećanje u odnosu na prijašnji Projekt koji je obuhvaćao 16 korisnika i osobnih asistenata.

- Ovaj projekt je od iznimne važnosti kako za naše osobe s invaliditetom, tako i za širu zajednicu. Imam još jedan projekt takvog tipa koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna. Ponosni smo da naša Udruga provodi i projekt koji financira Nacionalna zaklada kroz institucionalnu podršku, a radi se o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Na taj način pokazujemo kako su osobe s invaliditetom jednako vrijedne i da jednako mogu doprinijeti zajednici. – rekla je Jelosavka Jakovljević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom.

Također, Projekt se provodi i u susjednoj Brodsko – posavskoj županiji gdje je zbog relativne blizine Požeško – slavonske županije i Grada Požege bilo moguće organizirati uslugu osobne asistencije.

Ispred Grada Požege početnoj konferenciji projekta prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon rekavši kako će Grad uvijek stajati na raspolaganju svojoj udruzi i njezinim aktivnostima.

Iskustva naše udruge koja već niz godina provodi projekt osobnih asistenata pokazuju da je usluga postala nezamjenjiva. Dosadašnja iskustva također pokazuju da su korisnici usluge osobne asistencije unaprijedili kvalitetu življenja što se ogleda kroz primjere da su mnogi postali aktivniji u Udruzi, te započeli aktivan život u zajednici kroz uključivanje u kulturne, sportske i druge aktivnosti.

Veliko zadovoljstvo i zahvalu izražavaju i članovi obitelji korisnika jer su osobni asistenti na raspolaganju osobama s invaliditetom, te im pomažu na načine i u vrijeme kada njima to odgovora, a ne kada je to pogodno ukućanima.

inv2