Ispiši ovu stranicu
Petak, 12 Travanj 2019 09:41

Razvijanje i jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA I CENTAR ZA PODRŠKU I RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA DELFIN  -

POŽEGA - U prostorijama PU požeško-slavonske, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ iz Pakraca i PU požeško-slavonske, održan je radni sastanak predstavnika policije, sudova, tijela i udruga koje se bave problematikom podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja.
Sastanku su uz predstavnike organizatora, bili nazočni predstavnici Nacionalnog pozivnog centra za podršku žrtvama i svjedocima iz Zagreba, Općinskog suda u Požegi, Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, Područnog ureda za zapošljavanje Požega, HGK Županijske komore Požega, Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra, Udruge gluhih i nagluhih osoba Grada Požege i Županije požeško-slavonske, Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, i Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanum“ iz Požege.
IMG 4604

Sastanak je pozdravnim i uvodnim riječima otvorila koordinatorica OCD „DELFIN“ gđa. Mira Bilopavlović, nakon koje se u ime policije kao suorganizatora i domaćina nazočnima obratio gosp. Dalibor Bauer zamjenik načelnika PU, a nakon toga u kraćem predstavljanju svatko je od nazočnih iznio podatke o svom području djelovanja i rada u korelaciji sa temom sastanka.
U drugom djelu sastanka, uz prigodnu prezentaciju izlagala je predstavnica Nacionalnog pozivnog centra Zagreb gosp. Mateja Meštrović na temu: Uloge osobe od povjerenja u sudskim procesima.
U zaključnom djelu, u kojem je otvorena rasprava, istaknuti su konkretni primjeri postupanja, kao i niz pozitivnih iskustava vezanih za podršku žrtvama i svjedocima u kaznenim postupcima na području naše županije, prezentirana određena iskustva sudionika i rad po ovoj problematici.
Zaključeno je da je ovakav oblik međuresorne suradnje i suradnje s  udrugama dobro došao, jer doprinosi senzibiliziranju javnosti za ovu problematiku i doprinosi boljoj uvezanosti svih sudionika pri budućim postupcima i kvalitetnim rezultatima rada koji na taj način neće izostati, odnosno da je ispunjena svrha sastanka - razvijanje i jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima.
Svim sudionicima su podijeljeni prigodni materijali  vezani za ovu tematiku, a u policijskoj upravi u prostoru za prijem građana postavljen je stalni info pult s materijalima vezanim za podršku žrtvama i svjedocima.
Istaknuto je također da će se s koordinacijama i sastancima nastaviti u idućem razdoblju.