Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Travanj 2019 09:32

Učenici Gimnazije u finalu Ponosa domovine

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Natjecanje Ponos domovine srednjoškolsko je natjecanje u formi kviza kojim se provjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, hrvatsku povijest i geografiju, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i opću kulturu, a učenici požeške Gimnazije i ove su se godine plasirali u završnicu u Zagreb od 4. do 6. travnja 2019. godine.

U projektu su ove godine sudjelovale ukupno 63 srednje škole iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine s više od 600 učenika. Natjecanje se sastojalo od dvaju eliminacijskih krugova na kojima su učenici u što kraćem vremenskom periodu što uspješnije trebali riješiti internetsku provjeru znanja sastavljenu od 40 pitanja. Nakon drugoga kruga, troje učenika iz požeške Gimnazije izborilo je pravo formiranja tročlane ekipe za poluzavršno natjecanje održano u Vukovaru, na kojemu je osim provjere znanja bilo potrebno pokazati i sportske vještine. Ekipa u sastavu: Andrej Đeraj (4. d) - kapetan, Lovro Garić (2. b) i Luka Del Vechio (2. d), uz mentorstvo prof. Dragana Silukovića, ostvarila je drugo mjesto na poluzavršnom natjecanju i time ostvarila pravo sudjelovanja na završnom natjecanju u Zagrebu.

Finale natjecanje PONOS DOMOVINE 2019. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održano je na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu. Sastojalo se od teorijskoga dijela, provjere sportskih vještina u ukupno šest sportskih disciplina te izrade projekta na temu Krapinski pračovjek. Prezentacija rada pred stručnim ocjenjivačkim povjerenstvom prenošena je uživo na mrežnim stranicama CARNET-a.

Naglasimo kako je gimnazijska ekipa ostvarila najbolji rezultat na izradi i prezentaciji projektnog zadatka koji je prezentirao kapetan Andrej Đeraj. Ekipa Gimnazije Požega u jakoj je konkurenciji u ukupnom poretku osvojila odlično 9. mjesto. Program završnog natjecanja upotpunjen je odlaskom u Hrvatsko narodno kazalište na predstavu Kralj Lear, raznim predavanjima, posjetom HRT-u, obilaskom Gornjega grada te posjetom Družbi Braća Hrvatskoga Zmaja.

Čestitamo dečkima na izvrsnom ostvarenom rezultatu, kao i njihovome mentoru, profesoru Silukoviću.

Tekst: Andrej Đeraj

Galerija slika