Subota, 06 Travanj 2019 08:58

Za predsjednika ponovno izabran Jure Vidakušić

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

10. IZBORNA SKUPŠTINA KUD ZAVIČAJNO DRUŠTVO RAMA PLETERNICA -

PLETERNICA – Veliki broj ramskih obitelji bile su prisiljene raseliti se diljem svijeta. Napaćeni ratom, protjerivanjem, paleži i osudama, Ramci su tražili za sebe dio zemlje kojom bi uspjeli prehraniti mnogobrojnu obitelj. 15.000 Ramaca iselilo se u RH, dospjevši onamo na razne načine. Tako se u Požeštini bilježi 60 godina od dolaska prvog Ramca na ove prostore i to Beškera u mjesto Buk kraj Pleternice. Nakon 2. Svjetskog rata djeca iz ramskog kraja dovožena su na prehranjivanje diljem Slavonije i smještena u slavonske obitelji, ponekad prekidajući kontakt s obitelji iz kojih potječu. Tužne su to priče, koje vam može ispričati svaki Ramac.

Veselu i dobru priču već punih 10 godina pričaju potomci tih Ramaca koji su došli u Požeštinu, većim dijelom na područje grada Pleternice i okolnih naselja kroz svoj KUD zavičajno društvo Rama iz Pleternice. Iako su svoje folklorne običaje, nošnju, pjesme i kola počeli prikazivati kroz neformalnu etno skupinu i ranije, službeno su svoje društvo osnovali 2009. godine. Od tada na brojnim manifestacijama srećemo vesele Ramce, oni su često dio smotri folklora, u svojim malo drugačijim nošnjama često plijene pozornost gdje god se pojave. Na taj način je dio Ramaca htio da se ta njihova kultura, baština i običaji ne zaborave, nego da zapravo tu svoju ljepotu pokažu i pohvale se.

Odmah na početku tog organiziranja bio je, danas nezaobilazni Jure Vidakušić, sa svojom obitelji, uz još desetak obitelji koji su prihvatili to da prezentiraju svoju baštinu. - Bilo je tu stvarno amaterskih pokušaja na početku, kaže Jure Vidakušić, kojega su odmah izabrali i za predsjednika KUD-a, - no s vremenom smo malo se ugledajući na ostale KUD-ove koji su nam stvarno pomogli, malo kroz probe i uvježbavanja, kasnije i kroz stručno vođenje našeg društva, došli smo do zaista dobre scenske i umjetničke prezentacije upravo onoga što smo htjeli pokazati, naše običaje, našu nošnju, naše pjesme, naša kola, našu hranu. Puno smo gostovali, išli smo u početku svugdje, gdje su nas pozivali, bili smo rado dočekivani svugdje. Sada zadnjih godina to se ustalilo na 30 do 40 gostovanja godišnje, no mi ustrajemo i sada nas jedino financije ometu da negdje ne odemo na gostovanje. Godišnje nam za rad treba i 40-tak tisuća kuna, koje za sada uspijevamo prikupiti od grada Pleternice, Požeško-slavonske županije i desetak obrtnika, desetak poduzetnika i puno pojedinaca. Ne smijem zaboraviti ni našu smotru Običaji starog zavičaja, koja se isprofilirala u jednu pravu smotru folklora, prvenstveno brojnih folklornih skupina svih nacionalnosti koje žive na ovim prostorima Slavonije, zatim slavonskim folklornim društvima, a nekoliko godina dolaze nam i društva iz BiH i iz naše Ramske doline. Nastupali smo i na svim važnijim smotrama folklora, imali nastupe i na TV, a o nama je snimljen i dokumentarni film „Ramci negdje drugdje“koji je nagrađen diljem svijeta.

Na izbornom dijelu Skupštine jednoglasno su za produženje mandata glasovali svi članovi društva, te je tako Jure Vidakušić postao predsjednik i u trećem mandatu. Za njegovog zamjenika izabran je Radovan Augustinović a za tajnicu Kristina Čuljak.

Rad skupštine pozdravio je zamjenik gradonačelnice Pleternice, Domagoj Katić koji se zahvalio u ime grada što uvijek pozitivno pronose ime grada Pleternice, kroz pjesmu i običaje koje prezentiraju diljem države. – Naša suradnja je do sada bila dobra, a u budućnosti može samo biti i bolja. Grad će vas podržati i financijski za ove vaše brojne izlaske i gostovanja a posebno za vašu smotru folklora.

Pohvale na ovaj bogati rad društva iznio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je istakao: - Samo zajedno možemo izgraditi, ovaj za vas novi kraj koji ste obogatili vašim običajima, vašom baštinom i tradicijom. Županije će i u budućnosti uvijek pomoći u vašem radu, kako ove tako i narednih godina.