Utorak, 02 Travanj 2019 09:21

Projekt Kempfovaca „Povratak prirode u prehranu“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Učenici 2.a i 2.c razrednog odjela OŠ Julija Kempfa, sa svojim učiteljicama Nevenkom Ovčar i Dragicom Ronko te u suradnji sa gospođom Trudi Boršoš, koja se bavi eko uzgojem povrća na Gospinom brdu, osmislili su projekt „Povratak prirode u prehranu“, koji se realizira tijekom cijele školske godine. Cilj projekta je promatranje životnog ciklusa biljaka od sjemena do berbe, sadnja, uzgoj na ekološki način i priprema zdravih obroka.

Tijekom prvog susreta prošle jeseni učenicu su uredili svoj mali vrt, očistili ga te potom posijali i posadili luk, salatu, rajčicu, kin i kupus. Tijekom drugog susreta, održanog prošli tjedan, učenici su promatrali promjene na biljkama koje su zasadili. Također, posadili su svatko svoju biljku u plastičnu čašu koju su ponijeli kućama, gdje će ih dalje njegovati i promatrati. Jedna skupina učenika je izrađivala ljestve za biljke penjačice, a druga skupina je skupljala granje i uređivala okoliš. Tim grančicama su zapalili vatru na ognjištu te su nakon  rada i ogladnili pa su djeca na štapovima pekla na vatri različite oblike od tijesta.

Ozarenih lica i puni dojmova krenuli su  svojim kućama uz dogovor za  sljedeći susret kada će doći vidjeti  svoje  biljke, razmijeniti iskustva i dobiti  nove zadatke.