Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 12:02

„Grabarčani“ pjevaju već pet godina i šire repertoar izvornih i slavonskih pjesama

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

3. GODIŠNJA SKUPŠTINA MUŠKE PJEVAČKE SKUPINE „GRABARČANI“ IZ GRABARJA - 

GRABARJE – Iako su kao Muška pjevačka skupina, njih osam počeli pjevati još prije pet godina, tek su 2016. godine zbog potreba pokrenuli i istoimenu Udrugu, te legalizirali svoj rad, ali i omogućili napredak u radu kroz instituciju udruge. U tome su im svakako dali potporu udruge iz Grabarja, kao što je KUD Poljadija i DVD Grabarje, susjedna kulturno umjetnička društva, a posebno Požeško- slavonska županija i osobno župan Alojz Tomašević jer su na području Požeštine jedina muška pjevačka grupa koja pjeva izvorne i slavonske napjeve. Župan Tomašević im je odmah nakon prve godine pjevanja nabavio i jedinstvenu odjeću za nastupe.

Isključivo iz ljubavi prema izvornoj i slavonskoj pjesmi udružila je ovih osam prijatelja, pa su zajedno a' capela zapjevali: Mato Ergović, Stjepan Leist, Nenad Trčka, Zlatko Grandić, Kruno Petrović, Davor Baričević, Zdravko Matijević i Ivica Stastny. Od ove godine priključio im se i deveti pjevač, Mario Ergović. Umjetnički voditelj „Grabarčana“ je Zdravko Matijević, a predsjednik Udruge je Mario Trčka.

Prošle godine imali su 14 nastupa, od župnih nastupa u crkvi, skupštinama udruga, Svečanoj skupštini županije, pa do Otvorenog prvenstva u roštiljanju Grill Slavonica, što uz svoj posao, jer svi još rade, u radnom odnosu ili poljoprivredi na svojim OPG-ovima, i svako tjedne probe, jedva stižu. Dobili su pohvale za svoju pjesmu, upornost koju pokazuju, od svih gostiju na Skupštini, ali i poticaj da samo tako nastave i ne odustaju. Na skupštini su im podršku dali, dogradonačelnik Ivica Malnar, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić, ispred županije Ana Pirović, predstavnika nekoliko KUD-ova s područja Požeštine i drugih udruga. Član Šljivove grane i član Udruge Matko peić, požeških pjesnika i slikara, Ivan Abibović ih je podsjetio da je još 1929. godine bio osnovan pjevački zbor u Grabarju, te im poželio da izdrže do 2029. godine kada mogu zajedno obilježiti 100 godina organiziranog pjevanja u Grabarju. na prekrasnom nastupu koji je sve dojmio zahvalio im se i ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak.

Ambiciozan im je i Plan rada, sa što više nastupa na manifestacijama i smotrama folklora u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Kutjevu, koji ih od prvih dana njihova rada i financijski podržava. Uključit će se i u rad Zajednice kulturnih udruga županije tako da mogu sudjelovati i na Županijskom Mozaiku uz Dan županije. Planiraju nabavku novih odjela i obuće za nastupe.

Galerija slika