Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 10:36

Za predsjednicu ponovno izabrana Nada Razumović

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA I IZBORNA SKUPŠTINA HPD „VIDIM“ KUTJEVO - 

KUTJEVO – Kutjevački planinari HPD „Vidim“ odlučili su da će Nada Razumović, koja je u prošlom mandatu vodila društvo, i dalje imati njihovo povjerenje i nastaviti u slijedećem mandatu. Uz nju kutjevačke planinare vodit će i Upravni odbor u koji su ušli Husko Nikola, Mirko Cembauer, Terkeš Marija, Željka Perak, Ivan Gruić, Mira Nikolić, Miro Brblić i Marija Marić.

- Odlazak u prirodu i kretanje na čistom zraku predstavlja aktivan oblik odmora za sve planinare i izletnike. Iako planinarenje fizički iscrpljuje, ono istovremeno obogaćuje novom emocionalnom energijom koja nam je prijeko potrebna za život. Stoga je naše planinarsko društvo odradilo niz takvih aktivnosti – istakla je predsjednica Razumović i nabrojala gdje su sve hodali i išli na planinarske izlete. Svaki mjesec je bilo po nekoliko pohoda, od naših Slavonskih planina do Baranje, Majevice, Učke, Krka, Sarajeva, Konjuha, Kladnja, Baških Oštarija, Visočice, Dinare, Ivaneca, Daruvara, Srbca, Vlašića, Petrinje, Kostajnice i Makarske.

- Sudjelovali smo i na svim manifestacijama i događanjima u našem gradu, od Vincelova, Festivala graševine, Martinja. Osobito smo obilježili najvažniju manifestaciju u godini za nas planinare, Martinje koje je ujedno i Dan našeg društva, kada brojne planinare i izletnike ugostimo tradicionalnim slavonskim doručkom. Na manifestaciji se okupilo oko 2.000 posjetitelja iz stotinjak planinarskih društava i udruga iz cijele Hrvatske i inozemstva – istakla je predsjednica Razumović vrlo skromno, ne ističući da su planinari ovom manifestacijom i svojim ponovnim uključenjem u Martinje, zapravo spasili tu Manifestaciju Kutjevčanima, jer ona je bez tisuća planinara postala obično seosko događanje. Svakako su za vraćanje Martinja kao velike vinske manifestacije najzaslužniji članovi HPD Vidim.

Planom rada za 2019. godinu planirali su održati sve redovne aktivnosti, obilježiti Dan hrvatskih planinara, Dan slavonskih planinara, Međunarodni dan planinara i Dan HPD Vidim uz Martinje. Podržavali su a podržat će i ove godine projekt „Domovinski rat – trajna vrijednost“ kojeg organizira Udruga Orao – specijalne policije iz susjedne Orahovice. Sa njima zajedno otići će i na izlet Sveto brdo – Tulove grede na Velebitu gdje su Orahovački pripadnici sudjelovali u Domovinskom ratu. Održavat će planinarske putove, a posebno Kutjevačku obilaznicu, svoju planinarsku kuću nam kojoj treba obnoviti nadstrešnicu. Održat će i tečaj planinarske škole, uključiti u rad planinara mlade osobe te organizirati nekoliko planinarskih ekspedicija na poznate planinarske destinacije u Hrvatskoj i susjednim državama. Planiraju i ekološku akciju čišćenja Kutjevačke rike, organiziranja viteških igara, napraviti projekt izgradnje planinarskog doma, jer je planinarska kuća već premala za sve brojnije posjetitelje. planiraju obnoviti običaj „Putovima Trenkovih pandura i Marije Terezije u Kutjevu iz 1741. godine.