Subota, 16 Ožujak 2019 12:40

Sigurnosna problematika na području PU požeško-slavonske za veljaču 2019.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 

 

Tijekom veljače 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 46 djela po službenoj dužnosti, 14 djela po privatnoj tužbi te sedam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 67 kaznenih djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježena su 23 kaznena djela (osam djela manje nego u siječnju), na području PP Pleternica ukupno 15 kaznenih djela (pet više u odnosu na prethodni mjesec), a na području PP Pakrac osam djela (za tri djela više nego u siječnju).

Od ukupnog broja djela, 22 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 24 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 13 djela. Budući da je razriješeno i pet djela iz ranijih razdoblja koeficijent razriješenosti iznosi 87%.

Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta, 38 djela, od čega se deset djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. U liniji rada općeg kriminaliteta najviše je teških krađa (11 djela) i krađa (pet djela).

U liniji gospodarskog kriminaliteta zabilježena su tri kaznena djela, po dva djela su evidentirana u linijama organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga, dok je u liniji kriminaliteta prometa zabilježeno jedno kazneno djelo.

Za promatrani mjesec izdvajamo:

- dovršeno kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola, kojeg se sumnjiči da je na društvenoj mreži s ciljem pribavljanja ne pripadajuće imovinske koristi, izradio stranicu putem koje je građane pozivao da uplate novčane iznose za bolesnu osobu s područja Osijeka, čije je podatke izmislio, čime je počinio kazneno djelo „Prijevara“. Protiv njega slijedi kaznena prijava;

- u mjestu Kusonje, 41-godišnji vozač koji je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao teretnim automobilom marke „Volkswagen“ novogradiških registarskih oznaka, ponudio je policijskim službenicima novčani iznos-mito kako ne bi procesuirali utvrđeni prometni prekršaj. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog „Davanje mita“ i optužni prijedlog zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje;

- dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege, a kojega se sumnjiči da je tijekom mjeseca veljače, u ulicama Svetog Roka i Orljavskoj u Požegi, provalio u dva ugostiteljska objekta. Uz kaznene prijave zbog teških krađa predan je pritvorskom nadzorniku.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu veljači na području PU požeško-slavonske zabilježeno je svega devet prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno osam osoba, dok je u prethodnom mjesecu evidentirano 18 prekršaja, a prijavljene su 23 osobe.

Na području PP Požega zabilježeno je pet prekršaja (sedam manje nego u siječnju), na području PP Pleternice četiri prekršaja (dva manje nego u prethodnom mjesecu), dok PP Pakrac u veljači ove godine nije imala zabilježeno niti jedno narušavanje javnog reda i mira. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (svađa i vika na javnom mjestu) – pet prekršaja.

Tijekom promatranog mjeseca evidentirano je i 65 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljeno 68 osoba. Zbog provedbe TISPOL akcije koju su policijski službenici provodili tijekom veljače najbrojniji su prekršaji iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu – 32 prekršaja, a potom slijede prekršaji iz Zakona o prebivalištu – osam prekršaja te iz Zakona o osobnog iskaznici i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – po sedam prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na području naše Policijske uprave tijekom veljače je zabilježeno ukupno 29 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, tri su teško ozlijeđene i devet lakše, za razliku od siječnja kada je evidentirano 36 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i 12 lakše ozlijeđeno.

Na području PP Požega bilježimo 19 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna je teško ozlijeđena, a osam lakše. Na području PP Pleternica u veljači se dogodilo pet prometnih nesreća s dvije teško ozlijeđene osobe i jednom lakše, dok se na području PP Pakrac dogodilo pet prometnih nesreća, bez ozlijeđenih osoba.

Među nastradalima najviše je vozača – osam osoba, slijede pješaci – četiri osobe i putnici – jedna osoba.

Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 55 osobe, od čega četiri osobe pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo udara vozila u parkirano vozilo – šest nesreća, zatim sudara prilikom vožnje unatrag – pet nesreća (jedna osoba je lakše ozlijeđena) i sudara prilikom vožnje u slijedu - dovelo je do četiri prometne nesreće (jedna je osoba teško ozlijeđena i tri lakše).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do sedam prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i četiri lakše ozlijeđene. Do sedam nesreća s dvije lakše ozlijeđene osobe dovela je i nepropisna vožnja unatrag.

U nadzoru prometa u veljači ove godine zabilježeno je o 1005 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 612 prekršaja, na području PP Pakrac 200, a na području PP Pleternica 193 prometna prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 474 prekršaja (ili 47,2% ukupnog broja, odnosno svaki drugi prekršaj) i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 114 prekršaja.

Tijekom mjeseca veljače proveden je niz akcija u prometu kao što su TISPOL-ova akcija gdje su protekli mjesec kroz tjedan dana policijski službenici provodili nadzor teretnih automobila i autobusa, zatim akcija vezana za nepropisna parkiranja na mjestima za parkiranje vozila osoba s invaliditetom te preventivno-represivne akcije usmjerene na nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga, a koje su se provodile u vrijeme vikenda.

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećeg vikenda te svakog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Tijekom mjeseca veljače, građani su dragovoljno predali jednu automatsku pušku, jedan pištolj, tri ručne bombe, 18 ostalih rasprskavajućih sredstava i 381 komad raznog streljiva. Navedena oružja i eksplozivna sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Napominjemo da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja – manje tragedija" za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Vezano za preventivne aktivnosti, policijski službenici su tijekom veljače u sklopu projekta „ZDRAV ZA 5“ – prevencija ovisnosti i zlouporabe droga održali 14 predavanja s 14 razrednih odjeljenja u tri srednje škole, na kojima je prisustvovalo 245 učenika prvih razreda srednje škole.

U sklopu projekta „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ održali su četiri predavanja u četiri razredna odjeljenja, u dvije škole na kojima je bilo prisutno 38 učenika petih razreda i 32 učenika šestih razreda osnovne škole.

U sklopu projekta „PREVENCIJA I ALTERNATIVA“ održano je 11 predavanja u 11 razrednih odjeljenja u četiri škole, na kojima je prisustvovalo 206 učenika šestih razreda osnovne škole.