Petak, 15 Ožujak 2019 15:10

Tema „Životinje i arheologija“ s poznatim predavačima kroz dva dana

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

6. ZIMSKA ŠKOLA ARHEOLOGIJE ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA - 

POŽEGA – Povijesno društvo Požega u suradnji s Gradskim muzejom Požega i Katoličkom gimnazijom u Požegi održava 6. po redu Zimsku školu arheologije za učenike osnovnih i srednjih škola grada Požege. Ovogodišnja tema je „Životinje i arheologija“ a kroz dva dana izredat će se poznati predavači koji će održati šest tema: prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica: Uvod u arheologiju, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica: Životinje u prapovijesti (lov, spiljsko slikarstvo, pripitomljavanje…) , Kristina Rupert: Crtanje i fotografiranje u arheologiji , dr. sc. Jacqueline Balen: Prikazi životinjskih ostataka na arheološkom materijalu, dr. sc. Jecqueline Balen: Pronalasci životinjskih ostataka, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, diplomirana arheologinja Mirela Pavličić Hein: Arheološka zbirka u Gradskom muzeju Požega.

- Članice i članovi Povijesnog društva Požega posebnu pozornost posvećuju učenicima i učenicama. Jedan u nizu projekata za djecu i mlade požeškog kraja i cijele zapadne Slavonije zasigurno je i dvodnevna Zimska škola arheologije. Taj projekt Povijesno društvo Požega već šest godina organizira u suradnji s Katoličkom gimnazijom, Gimnazijom Požega, Gradskim muzejom Požega, osnovnim školama i drugim obrazovnim i kulturnim ustanovama. Tijekom ovogodišnje Zimske škole arheologije učenici će ponešto naučiti o životinjama u prapovijesti, o životinjskim prikazima na arheološkom materijalu te obradi nalaza životinjskih ostataka – kaže predsjednik društva prof. Vinko Tadić te dodaje da se suvremenim metodama rada pokušava približiti učenicima probleme koje arheolozi istražuju. Želimo potaknuti kreativnost i razvijanje različitih funkcionalnih sposobnosti učenika i učenica. Proteklih godina postojao je veliki interes za Zimsku školu arheologije. Zanimljiva predavanja i radionice potaknuli su djevojčice i dječake da se uključe. Nadam se da će tako biti i narednih godina.

Predsjednik Tadić je iskoristio priliku i čestitao dugogodišnjoj suradnici, muzejskoj savjetnici, profesorici Dubravki Sokač Štimac, koja je dobila Nagradu za životno djelo „don Frane Bulić“ koju dodjeljuje Hrvatsko arheološko društvo. - U ime Povijesnog društva Požega i naše akademske zajednice, čestitam joj na toj prestižnoj nagradi. Zahvaljujem joj na svemu što je učinila za Povijesno društvo Požega, ali i za kulturu Zlatne doline, Slavonije i Republike Hrvatske. Dubravka je istaknuta intelektualka i arheologinja. Riječ je o ženi izuzetnih ljudskih kvaliteta. Dubravka je bila i česti predavač na školama arheologije, ljetnim školama povijesti i dr. događanjima koje organizira Povijesno društvo Požega.