Srijeda, 13 Ožujak 2019 14:10

Sprečavanje pojave afričke svinjske kuge i obveze lovačkih društava

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

RADIONICA S LOVCIMA, LOVOZAKUPNICIMA I ČELNICIMA LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGA – Ministarstvo poljoprivrede je krajem 2018. godine donijelo dvije naredbe, naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na područje RH i naredbu o smanjenju brojnog stanja divljači populacije divljih svinja. Kako bi provedba na terenu, na području Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, tj. u svih 21. društvu koja imaju lovište , bila pravovremena i ispravna Ministarstvo je u suradnji sa Požeško-slavonskom županijom organiziralo predavanje mi radionicu na temu afričke svinjska kuge. – Cilj ove radionice je upoznavanje s lovozakupnicima, a posebno s čelnicima Lovačkih društava i čelnicima Lovačkog saveza županije da se upoznaju s Naredbama, te odgovori na pojedina pitanja i probleme s kojima su se susreli već sada u početku primjene ovih naredbi na terenu – rekao je zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović.

Predsjednik Lovačkog saveza županije, Branko Bertelović ističe kako se zapravo provedba naredbi u lovačkim društvima koja imaju lovište već provodi, krenulo se s pojačanim odstrelom divljih svinja, a koliko je to svinja oni još neznaju, jer svako Lovačko društvo ima svoju gospodarsku osnovu u kojoj je procijenjeni broj populacije divljih svinja. – Naredba govori da je to odstrel i smanjenje broja divljih svinja za 50% matičnog fonda divljih svinja kroz ovo vrijeme i sva naša LD su započela pravovremeno s tim odstrelom i već odmakla u provođenju te mjere. Provode se i bio sigurnosne mjere po naputcima. Djelovanje lovačkih društava na terenu već svako tjedno kontrolira i nadležna inspekcija.

Za sada se afrička svinjska kuga proširila iz Rumunjske, gdje je napravila velikih šteta i u uzgajalištima i tovilištima svinja, na sjever Mađarske i na granice Srbije. Rumunjska je pregažena u roku od 6 mjeseci. Srbija je počela provoditi mjere za suzbijanje širenja virusa – Nama je opasnija ova linija koja dolazi iz Srbije, kaže Domagoj Križaj, viši savjetnik specijalista za sektor lovstva Uprave za lovstvo i šumarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede - stoga se ovakve radionice organiziraju za sve lovce u ugroženom području. Lovci su naša prva crta obrane jer će se oni najprije sresti s pojavom afričke svinjske kuge. To je vrlo opasna bolest koja se još podcjenjuje u EU, a ugiba 95% zaražene populacije u vremenu od 5 do 7 dana. To su silni rizici za svinjogojski sektor. Treba samo provoditi naredbu u lovištima, smanji populacija divljih svinja i provoditi bio sigurnosne mjere za sprečavanje unosa virusa na naše područje. Zabranjuje se i zimska prehrana da ne dođe do povećanja populacije divljih svinja.