Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 10 Ožujak 2019 10:38

Prošle godine se borili s dva velika požara na objektima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

126. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD KAPTOL - 

KAPTOL – DVD Kaptol jedno je od starijih vatrogasnih društava na području Požeštine, osnovano 1893. godine, koje je prošle godine obilježilo veliki jubilej 125. godina postojanja i rada vatrogasnog društva. Prošlu godinu obilježila su im dva velika požara na gospodarskim zgradama, štalama i poljoprivrednim objektima te Češkom domu u centru Kaptola. Bili su to svakako veći požari na području cijele Požeštine u kojima su na požarištima djelovali i po 20-tak sati i sprečavali da se požari ne prošire. Za njihove snage su to bili preveliki požari pa su im u pomoć dolazili i vatrogasci susjednih društava i susjednih gradova. Svakako su uspjeli lokalizirati požare i spriječiti veće štete, nitko nije stradao na požarištu a uspjeli su spasiti i veći broj stoke.

Stožerno je to općinsko društvo na koje se naslanja i nekoliko DVD s područja općine Kaptol. Dobro su opremljeni sa vatrogasnim vozilima i osobnom opremom za vatrogasce, no vatrogasno spremište im je postalo malo i nedovoljno za sva vozila, a pogotovo za planiranu nabavku novijih i dodatnih vatrogasnih vozila za bolje djelovanje. Kako na postojećoj lokaciji spremišta i Vatrogasnog doma nemaju mogućnost širenja, planiraju graditi novi objekt za vatrogasce, koji bi imao dostatan broj garaža za vozila, smještaj sve opreme i smještaj za dežurne i boravak vatrogasaca. Sadašnji objekt uredio bi se samo za društvene, kulturne i zabavne potrebe općine Kaptol i svih ostalih udruga.

Stoga su burnim aplauzom popratili izlaganje načelnika općine Mile Pavičića koji je najavio da je sve spremno što se tiče dokumentacije, kupljeno je i zemljište, čekaju se natječaji EU ukoliko bi se išlo na ta sredstva. Vatrogasci Kaptola svakako će dobiti svoje novo spremište, jer ukoliko ne bude sredstava EU, najavio je Pavičić, općina Kaptol izgradit će objekt vlastitim snagama uz pomoć županije i resornih ministarstava. Novi fiskalni kapaciteti općine Kaptol omogućili su i znatno bilje financiranje vatrogastva u prošloj godini, a načelnik Pavičić najavljuje dodatna sredstva za rad vatrogastva i u ovoj godini. Tako je i za ovu godinu planirano 90-tak tisuća kuna iz općinskog proračuna što je znatno više od polovine planiranih sredstava za potrebe DVD Kaptol u 2019. godini.

Članovima DVD Kaptol obratio se predsjednik VZŽ Željko Petrović, pohvalivši njihov dobar rad i posebno po tome što su imali najviše kandidata koji su prošli razne edukacije i specijalna obrazovanja vatrogasaca. Pojasnio im je i novi ustroj DUSZ i vatrogastva, te što će donijeti novi Zakon o vatrogastvu. Gost na skupštini bio je i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović koji je istakao da je prioritet bilo financiranje vatrogastva i u vremenima kada je županija bila u financijskim problemima, a sada je to svakako, pa se vatrogastvu pomaže i dodatnim sredstvima i rješava brojna problematika.

DVD Kaptol danas broji 428 članova od čega je 36 operativaca, 45 izvršnih članova, 15 članova mladeži, 19 članova podmlatka i 310  potpomažućih, istakao je tajnik društva Josip Soudek u svom godišnjem izvješću. Predsjednik društva Tihomir Šmitpeter je istakao da su godišnje Skupštine uvijek mjesto da se istaknu oni koji su zadužili društvo svojim radom i zalaganjem, te je pozvao nagrađene da prime svoje plakete i priznanja. Zdravko Peroutka tako je primio spomenicu za 50 godina aktivnog djelovanja u vatrogastvu, Antun Kotrla spomenicu za 40, a Ladislav Sadilek za 10 godina u vatrogastvu. Općina Kaptol nekoliko godina već bira i najuzornijeg vatrogasca koji od načelnika općine Mile Pavičića dobiva posebnu plaketu i novčanu nagradu od 1.000 kn. Ove godine to je bio Željko Guzanović, kojega su za tu nagradu istakli njegovi kolege zbog marljivog rada i brojnih aktivnosti uz svu samozatajnost ovog vatrogasca.

Galerija slika