Subota, 09 Ožujak 2019 17:54

Sajam rukotvorina nastavljen s mimohodom povijesnih postrojbi i prikazom bitke na Sokolovcu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UZ DAN GRADA POŽEGA I GRGUREVO NIZ DOGAĐANJA U SAMOM CENTRU -

POŽEGA – Uz višednevno obilježavanje Dana Grada Požege i Grgureva, subotnje dopodne bilo je napunjeno s nekoliko događanja. Prvo se u 10 sati otvorio Sajam rukotvorina s nekoliko desetaka štandova svim mogućih rukotvorina, od nakita, suvenira, igračaka, ručnih radova, do na desetke domaćih proizvoda i hrane OPG-ova, koji su izložili suhomesnate proizvode, sireve, medne proizvode, sokove, čajeve, slastice.

Za dan grada u Požegu su već tradicionalno pristigli pripadnici dvadesetak povijesnih vojnih postrojbi iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Austrije, Češke i Njemačke, koji su se građanima Požege predstavili mimohodom od Željezničke stanice, ulicama grada do Trga 123. brigade, gdje su položeni i vijenci u sjećanje na poginule pripadnike hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U nastavku su kroz pješačku zonu i Sajam rukotvorina brojni posjetitelji i gosti grada, posebno puno gostiju jer se održavala i prisega ročnika u Vojarni 123. brigade HV, uživali u živopisnim uniformama raznih povijesnih postrojbi od kojih svaka ima svoju priču iz sjajnih povijesnih trenutaka, prošli preko Trga sv. Trojstva i spustili se na Trg sv. Terezije. Ondje ih je već čekalo mnoštvo posjetitelja koji su željeli nazočiti svečanom postroju svih jedinica i raportu koji su zapovjednici svake postrojbe predali požeškom gradonačelniku Darku Pujašiću.

Svečani mimohod predvodile su Požeške mažoretkinje i Gradska glazba Trenkovi panduri, s u nastavku su marširali Gradska straža Požega, Gradska straža Bakar 1848., Križevačka djevojačka straža, Zrinska garda Čakovec, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Hrvatski Sokol Vinkovci, Keglevićeva straža, Kostelski stražari, Turopoljski banderij, Županjski Serežani, Satnija Ivanić grad, Svetonedeljska garda, Petrovska pištola iz Petrovskog, Varaždinska građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada u BiH, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, K.u.k. Evidenzbüro postrojba Austro -ugarske monarhije i Kaiser Ferdinand Dragoner, 4. pukovnija iz Welsa u Austriji, Bilovecka dvorska garda i Panduri baruna Trenka, Novi Jićin iz Češke, Bürgergarde der Stadt Ravensburg 1830. iz Njemačke, a na kraju Povijesna postrojba Trenkovih pandura iz Požege.

Po jedan pripadnik iz povijesnih postrojbi nazočio je polaganju vijenaca podno spomenika Fra Luki Ibrišimoviću – Sokolu na Trgu sv. Terezije Avilske. Nakon smotre i prijavka svih postrojbi svim nazočnima obratio se domaćin, požeški gradonačelnik Darko Puljašić: - Dragi moji, Požežanke i Požežani, pripadnici povijesnih postrojbi, Slavonija je hranila, Slavonija je othranila sve, a dugi niz godina mladići i djevojke iz Slavonije borili su se pod raznim zastavama, pod tuđim zastavama, za tuđe krune. To je sve bio uvod za Domovinski rat kad smo se mi oslobodili, a sada ste svi svjedoci da imamo svoju državu. Hvala svima na tome što su gajili hrvatske snove, najsjajniju povijest, koju sada možemo pričati i drugim narodima. Mi smo mali ali ponosan narod, možemo pokazati da imamo svoju prošlost, svoju sadašnjost i sjajnu budućnost. Svima koji su došli danas u Požegu, svim dragim gostima, pričajte svima kako je bilo kod nas, dođite ponovno i upoznajte našu široku slavonsku dušu. Želim vam svima dobrodošlicu i dobar provod u našim brdima i dolinama.

Na velikoj pozornici koja je postavljena na Trgu sv. Terezije održan je scensko-plesni povijesni prikaz poznate bitke na Sokolovcu, kada su hrabri junaci pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola istjerali osmanlijsku vojsku iz Požeštine. Tada su u svim Požeškim brdima odzvanjali pucnjevi iz topova i mužara koji su zapravo predočili Osmanlijama da na njih kreće znatno jača vojska od stvarne, te su brzo napustili bojno polje. Ovaj prikaz priređen je u suradnji Gradskog kazališta Požega i Plesnog studija Marine Mihelčić uz brojne efekte i stvarne glasne pucnjeve iz topova i kubura povijesnih postrojbi kojim je i završila ova predstava.