Petak, 08 Ožujak 2019 19:53

Završetak obuke ročnika vrhunskih sportaša

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBUKU DRAGOVOLJNOG VOJNOG OSPOSOBLJAVANJA U POŽEGI JE USPJEŠNO ZAVRŠILO 11 ROČNIKA 6. NARAŠTAJA VRHUNSKIH SPORTAŠA - 

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništvu za doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u Požegi, u petak, 8. ožujka 2019., 11 ročnika 6. naraštaja vrhunskih sportaša uspješno je završilo obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Obuka vrhunskih sportaša započela je 14. siječnja, a u ovom naraštaju prihvaćeno je devet ročnika i dvije ročnice: Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (judo), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).

Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja.

Prvi dio obuke u trajanju od dva tjedna koji obuhvaća zadaće iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba, vrhunski sportaši proveli su u vojarni "123. brigade HV" u Požegi. Ovo razdoblje završilo je polaganjem svečane prisege 22. siječnja 2019. godine.

Drugo dio obuke u trajanju od šest tjedana vrhunski sportaši proveli su u matičnim savezima i klubovima te im je omogućeno sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima.

Po uspješnom odsluženju dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi.

Ministarstvo obrane RH s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj.