Četvrtak, 07 Ožujak 2019 14:32

Priopćenje iz policije uoči Grgureva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Budući da nam slijede manifestacije obilježavanja „Grgureva", tijekom kojih se izvode glasni pucnjevi, podsjećamo da izvođenje glasnog pucanja, uz uporabu eksplozivnih tvari na raznim prigodama mogu izvoditi pravne osobe i obrtnici, uz prethodno izdano rješenje  Ministarstva unutarnjih poslova. Odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja, na zahtjev izvođača, daje nadležna Policijska uprava. Istovremeno, glasne pucnjeve mogu izvoditi samo one fizičke osobe koje su osposobljene za rukovanje eksplozivnim tvarima.

Neosposobljenost, nestručno rukovanje u kombinaciji s alkoholom, velika su opasnost za samoozljeđivanje ili ozljeđivanje drugih građana, tako da se neodgovornim i nezakonitim postupanjem i nepridržavanjem propisa i pravila opreza, ova tradicionalno vesla manifestacija može, uz  prekršajnu odgovornost, pretvoriti u tragediju, a time i izlaganju  pojedinaca  kaznenoj odgovornosti.

Stoga, kako bi obilježavanje ovih manifestacija bilo zakonito i sigurno, pozivamo sve one koji ispunjavaju uvjete da pravovremeno podnesu zahtjev za odobrenje, te da prilikom rukovanja  eksplozivnim tvarima i izvođenju glasnog pucnja vode računa o svojoj i sigurnosti drugih građana.