Četvrtak, 01 Studeni 2012 10:24

Izmjene Zakona o pravima branitelja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

TRIBINA ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA POLICIJE

PRIJEDLOG IZMJENE ZAKONA PREDSTAVIO MINISTAR HRVATSKIH BRANITELJA FRED MATIĆ

POŽEGA – U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije u prepunoj dvorani Udruženja obrtnika održana je tribina „O izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji“. Na tribini su sudjelovali čelnici udruga policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata Slavonije.

 PA204291 Povod ovoj tribini bio je povod najave novih izmjena zakona. Ministar je prihvatio da se u Splitu i Požegi održe takve tribine s braniteljima. Pokušavamo razriješiti neke probleme koje smo uočili a prije nego se donese Zakon. Imamo nekoliko primjedbi i prijedloga i već smo ih dostavili u Ministarstvo obrane. Konkretno Udruga policije iz Požege ima dosta prijedloga i dio je prihvaćen, npr. razvrstavanje branitelja u četiri kategorije ovisno o sudjelovanju, ratnim vojnim invalidima, stopostotnim ratnim invalidima – istakao je Milan Gogić, predsjednik požeške Udruge policije.

Na tribini je kao gost i predstavljač prijedloga izmjena Zakona došao ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. Zadovoljan ovakvim velikim odazivom branitelja istakao je – Sve izmjene koje smo predvidjeli su vrlo afirmativne i sve i jedna odredba ide u korist hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Nema niti jednog smanjivanja prava, a kamoli ukidanja prava. U okviru zakona bit će stvorene pretpostavke za objavljivanje registra branitelja, to smo obećali braniteljima, obećali hrvatskoj javnosti i to ćemo napraviti. Također na način da neće biti ugrožena ničija privatnost niti interesi RH – istakao je ministar Matić, te dodao da će upravo ovim zakonom biti zaštićene najosjetljivije skupine. – Zaštitit ćemo djecu poginulih hrvatskih branitelja i najteže ratne invalide. Po prvi puta Zakon uvodi odredbu za dragovoljce, jer ako nisu bili ranjeni i oboljeli, a onda ih zakon više nije prepoznavao, a sada će imati pravo na stambeno zbrinjavanje. Onaj koji još nije ostvario status branitelja a bio je hrvatski branitelj može to dokazati, sutra i za sto godina, a onaj koji nije bio branitelj moramo pronaći način da nikako to i ne postane.