Petak, 01 Ožujak 2019 13:51

Svoju spremnost prezentirale žurne službe i udruge u zaštiti i spašavanju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽEN 1. OŽUJKA MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE -

POŽEGA – Dana 1. ožujka obilježava se međunarodni Dan civilne zaštite, a Požežani su obilježavanje mogli vidjeti u pješačkoj zoni. Tamo su se predstavile žurne službe, ali i udruge koje sudjeluju i na raspolaganju su 24 sata na dan svima onima koji su u bilo kakvoj potrebi i ugrozi. Veliku zainteresiranost za njihovo djelovanje uz građane iskazala su djeca i učenici osnovnih škola koja su organizirano došla vidjeti kojom se opremom služe određene službe pri spašavanju, intervencijama i drugim aktivnostima.

Tako su se na štandovima sa opremom i tehnikom s kojom raspolažu predstavile službe odnosno njihovi djelatnici, Služba 112 Područnog ureda Požega, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Požega, Javna vatrogasne postrojba grada Požege, DVD-a Požega, Ronilački kluba Požega, Radio amateri i Gradski crveni križ Požega.

Pročelnik Područnog ureda 112 Požega Slavnko Marinac naglasio je kako se prvog dana ožujka u cijelom svijetu obilježava Dan zaštite i spašavanja - Dan civilne zaštite.
- Ovdje, kao što vidite predstavljamo operativne snage koje su okosnica civilne zaštite na području grada Požege s kojima kao služba imamo jako dobru suradnju i povezanost - naglasio je Slavno Marinac, pročelnik Područnog ureda Požega Službe 112.

Što sve rade i na koji način, uz tehniku i opremu građanima i svim drugim zainteresiranima dijelili su promotivne materijale, a sve s ciljem podizanja razine svijesti građana o neposrednim opasnostima i postupanju žurnih službi u velikim nesrećama i katastrofama.

Uz sugrađane i one najmanje, školarce, koji su došli vidjeti ono što nemaju priliku svaki dan gledati predstavljanje je došao posjetiti i Darko Puljašić, gradonačelnik Požege. - Svi smo svjesni važnosti svih žurnih službi koje su objedinjene pod Centrom 112. Sve je dobro dok je dobro, no tu su klimatske promijene, vremenske nepogode i razne druge situacije i incidenti stoga je vrlo važno da su sve ove udruge koordinirane, osposobljene i adekvatno opremljene te da surađujemo uigrano na dobrobit građana. Grad je dao i financijsku potporu svim udrugama koje sudjeluju u osiguranju u incidentnim situacijama. HGSS je možda najistureniji jer oni vrlo često izlaze, posebice u potragama za nestalim osobama, no pohvaljujem i Javnu vatrogasnu postrojbu koja ima preko 400 izlazaka godišnje, Crveni križ, radio amatere, ronioce i sve one vrijedne entuzijaste koji sudjeluju u akcijama kada je pomoć potrebna sad i odmah - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.