Utorak, 26 Veljača 2019 18:01

Povjerenje ponovno starom predsjedniku Perici Orozu za buduće planove

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE PROIZVOĐAČA POVRĆA „ZLATNA DOLINA“ - 

POŽEGA – Udruga klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ Pleternica održala je svoju Izbornu skupštinu u dvorani HGK Požega. Kako nije bilo novih prijedloga za predsjednika, morao se ponovno dužnosti predsjednika prihvatiti Perica Oroz, koji je već dva mandata na toj dužnosti. Svi članovi su se suglasili da on to dobro obavlja, a u narednom razdoblju kada u planu imaju i nove iskorake u proizvodnji i prodaji povrća udrugu treba voditi netko sa dugim iskustvom. Izabran je i novi Izvršni odbor koji čine tajnik Zvonimir Hruška, te članovi Luka Japarić, Tomislav Pojer i novi član Arijan Šaga

Udruga „Zlatna dolina“ ima 70 članova, no kako kaže Oroz, 50-tak je dosta aktivnih članova, dok se njih nekolicina pasiviziraju i ne sudjeluju baš u radu. – Protekle godina nije bila loša za povrćare, no bila je čudna, u početku previše vode, a kasnije manjak vode. Bilo je i nešto šteta kod kupusa, lubenice su bile s previše vode, manje suhe tvari, no sve u svemu povrćari su mogli biti zadovoljni cijelom prošlom godinom – istakao je predsjednik Oroz koji kaže da ih očekuje i revizija članstva.

- Nastavit ćemo s proizvodnjom za tržište velikih trgovačkih lanaca kao svježeg programa, što naši proizvođači direktno, što preko organizatora proizvodnje. Na taj način otvorena su nam vrata i sa velikim prerađivačima, kao što je Podravka, koju moramo još više intenzivirati. Oni su već s našim voćarima i šljivarima u suradnji, pa ćemo i mi povrćari to morati podići na viši nivo. Dobre rezultate imamo u proizvodnji kupusa za industriju kiseljenja, pa moram reći da velika količina kiselog kupusa na policama trgovina dolazi iz Zlatne doline. Imamo i velikih proizvođača koji proizvode krumpir za chips i za smrznuti program. Naši povrćari prodaju dosta svojih proizvoda i putem tržnica u Požegi i susjednim gradovima u Slavoniji – istakao je Oroz koji je zadovoljan što se članovi preko udruge dobivaju sve potrebne informacije, zajednički se snabdijevaju i sa repromaterijalom. Evo sada su zajednički nabavljali sjemenski krumpir, gdje svakako dobiju dobru sortu i povoljniju cijenu. Zajednički nabavljaju i sjeme hibrida povrća koji daju najbolje prinose u našim uvjetima. Spremaju se na nekoliko projekata navodnjavanja svojih članova, odradili su nekoliko sustava u vrijednosti 100 tisuća kuna za svoje članove, a idu i u projekt navodnjavanja zajedno s Požeško-slavonskom županijom i njihovim potporama. Organizirat će i Dane polja povrća, a posjetit će i Bjelovarski poljoprivredni sajam u potrazi za novim tehnologijama i strojevima.