Četvrtak, 21 Veljača 2019 10:46

Sigurnosna problematika na području PU požeško-slavonske za siječanj 2019. godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tijekom siječnja 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 46 djela po službenoj dužnosti, 12 djela po privatnoj tužbi te pet djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 63 kaznena djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 31 kazneno djelo (14 djela više nego u istom razdoblju prošle godine), na području PP Pleternica ukupno deset kaznenih djela (tri djela manje nego u siječnju 2018. godine), a na području PP Pakrac pet djela (što je za pet djela manje nego prošle godine u isto vrijeme).

Od ukupnog broja djela, 18 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 28 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 17 djela. Budući da su razriješena i tri djela iz ranijih razdoblja koeficijent razriješenosti iznosi 82,6%.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta –29 djela, od čega se 14 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Budući da je već prvog mjeseca u godini zabilježeno devet teških krađa i dvije krađe policijski službenici poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela, a mi još jednom skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja. Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnji o mogućim počiniteljima teških krađa, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

Veći broj djela zabilježen je i u liniji kriminaliteta droga - 13 kaznenih djela, a zabilježeno je i šest prekršaja. Policijski službenici navedene linije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom pa su tako temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Požege u kojoj prebiva, kojom prilikom su pronašli marihuanu i digitalnu vagu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je on u periodu od ožujka 2018., u više navrata i većem broju osoba davao drogu i omogućio trošenje droga u svojim prostorijama. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela “Omogućavanje trošenja droga“.

Što se tiče linije rada organiziranog kriminaliteta u promatranom mjesecu su evidentirana dva kaznena djela, dok linije rada gospodarskog kriminaliteta i kriminaliteta prometa bilježe po jedno kazneno djelo.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prethodnog mjeseca na području PU požeško-slavonske iznosi 564.803,00 kuna.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu siječnju na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 18 prekršaja narušavanja JRM-a, za čija su počinjenja prijavljene 23 osobe, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 19 prekršaja, a prijavljene su 22 osobe.

Na području PP Požega zabilježeno je 12 prekršaja (tri više nego u siječnju 2018. godine), na području PP Pleternice šest prekršaja (isti broj kao i prethodne godine), dok PP Pakrac u siječnju ove godine nije imao zabilježenih prekršaja iz JRM-a (četiri prekršaja su evidentirana u siječnju 2018.) Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – 12 prekršaja, članak 30. (držanje životinja bez nadzora – 3 prekršaja) i čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika – dva prekršaja).

Prijavljene su, kao što je već navedeno 23 osobe, jedna ženska osoba i 22 muške osobe.

Od ukupnog broja prekršaja šest ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici (devet prekršaja) i u ugostiteljskim objektima – sedam prekršaja.

U siječnju ove godine evidentirano je i 46 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljeno 49 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o osobnoj iskaznici – deset prekršaja,   Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – osam prekršaja, a zatim slijedi Zakon o prebivalištu - sedam prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na području naše Policijske uprave tijekom siječnja zabilježeno je ukupno 35 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i 12 osoba lakše ozlijeđeno, za razliku od siječnja prošle godine kada su evidentirane 42 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško i 11 lakše ozlijeđeno. Na području PP Požega bilježimo 21 prometnu nesreću u kojima je jedna osoba teško i šest lakše ozlijeđeno, na području PP Pleternica osam prometnih nesreća s tri lakše ozlijeđene osobe, dok je na području PP Pakrac evidentirano šest prometnih nesreća sa jednom teško i tri lakše ozlijeđene osobe.

Među ozlijeđenima najviše je vozača – 13 osoba, a ozlijeđen je i jedan putnik (lakše tjelesne ozlijede).

Inače u prometnim nesrećama sudjelovala je ukupno 58 osoba, od čega šest osoba pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća u siječnju je najviše bilo slijetanja vozila s ceste – 17 nesreća (jedna je osoba teško i četiri lakše ozlijeđeno), sudara iz suprotnih smjerova – šest nesreća (jedna osoba teško i šest lakše ozlijeđeno) i udara vozila u parkirano vozilo - dovelo je do četiri prometne nesreće (bez ozlijeđenih osoba).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – 18 prometnih nesreća (jedna osoba je teško i šest lakše ozlijeđeno), nepropisno kretanje vozila na kolniku - pet prometnih nesreća (jedna je osoba teško a dvije su lakše ozlijeđene), zatim nepropisna vožnja unatrag – tri prometne nesreće.

U nadzoru prometa u mjesecu siječnju ove godine zabilježena su 852 prometna prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 417 prekršaja, na području PP Pleternica 283, dok su na području PP Pakrac zabilježena 152 prometna prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 290 prekršaja (svaki treći prekršaj) i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 138 prekršaja (svaki šesti prekršaj).

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećeg vikenda te svakog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.