Subota, 27 Listopad 2012 10:28

Pjevao jedinstveni zbor „Mame za 10“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZA DANE KRUHA UČENICI ORGANIZIRALI NATJECANJE -

ČAGLIN - Učitelji, djelatnici, učenici i roditelji čaglinske OŠ Stjepana Radića sami su svojim prijedlozima osmislili kako realizirati projekt Dani kruha koji je uvršten i u Školski kurikulum. Ideja i zamisli je bilo zaista puno, a odabrani su oni koji učenicima na jasan i prihvatljiv način pojašnjavaju što je zapravo blagovanje kruha, približavaju im narodne običaje, upoznati ih s nastajanjem kruha, ukazati na vrijednost zdrave prehrane, te pokazati kako se nekada pekao kruh i ostali pekarski proizvodi.

Kulturno-umjetničkim programom koji su sa svojim učenicima priredile i uvježbale učiteljice Gordana Ereiz, Ivana Razumović, Ivana Mlakar, Maja Jasić i pedagoginja Ljiljana Đurđević predstavili su se svim učenicima i roditeljima.

- Jedan od starih tradicionalnih pekarskih slastica, koji je bio omiljen i u vrijeme naših baka su „poderane gaće“. Želeći predstaviti nazočnima tu, možda i donekle zanemarenu slasticu, pozvali smo gospođu Katicu Đuretić iz Sovskog Dola da nam zamijesi i ispeče te mirisne, slatke zalogaje – istakla je pedagoginja Đurđević.

Vrijedne ruke mama i baka naših učenika su napravila prava remek-djela od brašna i ostalih sastojaka, a ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika učenika, učitelja i roditelja imao je zaista težak zadatak: od svih izloženih pekarskih proizvoda, odabrati tri najbolja koja su osvojila prva tri mjesta. Najboljim pekarskim proizvodom proglašene su kiflice koje je donio učenik 3. razreda Robert Mroček, te je osvojio zlatnu medalju. Drugo mjesto osvojila je mini pizza koju je ispekla mama učenice 5. razreda Vanesse Lukas, a treće mjesto pripalo je kroasanima s čokoladom koje je donijela Dora Kavicki iz 2. razreda. Za najoriginalniji pekarski proizvod ocjenjivački sud je izabrao pekarski rad – kruh koji je ispekla mama učenice 1. razreda Lare Mirković.

Kao iznenađenje, na kraju programa nastupio je pjevački zbor mama učenika, koji je otpjevao lijepu slavonsku pjesmu uz glazbenu pratnju Roberta Vojvodića. Pjevački zbor mama pod nazivom “Mame za 10“ koje su za tu prigodu imale i prigodno otiskane majice, izazvao je oduševljenje nazočnih, te je pedagoginja pozvala i ostale roditelje da se priključe ovom neobičnom zboru, koji je zasigurno jedan, ako ne i jedini u našoj županiji, a vjerojatno i šire.

- Cijela svečanost održavala se vani, u školskom dvorištu gdje je dominirao veliki stol, prekriven domaćim stolnjacima koje je rado ustupila mama naših troje učenika gospođa Vesna Josipović iz Djedine Rijeke. A na stolu, milina za oči, nos i usta. Uz gotove pekarske proizvode, našlo se tu i bundeva, oraha, kukuruza, sjemenki žitarica. Sva ta ljepota, mirisi i okusi prirode podsjetili su nas kako svaki dan trebamo izražavati našu zahvalnost za plodove zemlje kojima smo počašćeni – rekla je pedagoginja Ljiljana Đurđević.