Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 10:22

Za Grgurevo će organizirati jahanje na povijesnim lokacijama za goste grada Požege

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KONJOGOJSTVENE UDRUGE VALLIS AUREA POŽEGA -

MIHALJEVCI - Konjogojstvena udruga "Vallis Aurea" Požega održala je svoju Redovnu godišnju Skupštinu u novo obnovljenim prostorijama NK Croatia u Mihaljevcima. Predsjednik Udruge Damir Pavković i tajnik Igor Del Vechio podnijeli su svim nazočnim članovima izvješće o radu, financijsko izvješće Udruge za 2018. te plan rada za 2019. godinu. Istaknuto je da je udruga i njeni članovi protekle godine zaista bili aktivni, učestvovali su na 60-tak raznih događanja, ukupno su 42 puta upregli konje u kočije a bilo je i mnogo nastupa jahača na konjima. Nastupili su članovi u raznim prigodama pri čemu se uključuju u brojne manifestacije, natjecanje orača, županijsko i državno, Aurea fest u Požegi, smotrama folklora lokalnih KUD-ova, suradnja sa lokalnom samoupravom, udrugama, školama, župama, redovne su postale i vožnje fijakerom u gradu Požegi u suradnji s tamošnjom Turističkom zajednicom. Organizirali su i prošle godine svoju već nadaleko poznatu izložbu konja sa natjecanjima „Zlatne grive zlatne doline“, sudjelovali na „Štraparijadi“. Sličnim aktivnostima nastavit će i nadalje po planu rada u 2019. godini. Udruga sada ima veći broj članova, preko 30 članova, a primljeni su na skupštini i novi članovi, od kojih raduje da ima i mladih članova. 

Trenutno od članova udruge, 26 njih imaju konje kao vlasnici ili držatelji konja u uzgoju. Ukupno imaju 89 konja od toga je najviše 62,hrvatskih hladnokrvnjaka po kojima je udruga i najpoznatija. Hladnokrvnjaka imaju 12 pastuha, 27 kobila, 3 omadi muške i 9 omadi ženske, te 7 ždrebadi. No u uzgoju imaju i drugih konja, 7 hrvatskih posavaca, 10 lipicanera, 2 gidrana, 2 ponija, 3 hrvatska toplokrvnjaka, 4 arapska konja. Nekada su članovi imali i veći broj konjskih zaprega, posebno onih starih seljačkih zaprega, kojih se sada broj sveo na samo 10 zaprega.
Uz brojne goste i članove konjogojskih udruga iz kontinentalne hrvatske i susjednih županija, članove Saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, članove udruga s kojima konjogojci usko surađuju, skupštini je nazočio gradonačelnik grada Požega, Darko Puljašić i predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić.
- Jako mi je drago što smo ovdje zajedno i što radimo zajedno na puno aktivnosti i događanja kojima oplemenjujemo svakodnevni život Požežana. Kroz njegovanje i uzgoj ovih plemenitih životinja vi čuvate i jednu našu slavonsku tradiciju. Vaš rad je kvalitetan i primijećen u svim sredinama, a grad Požega će to uvijek podupirati i podupire vaš rad i danas. Upravo zajedno sa vama mi možemo pokazati svim gostima grada Požege tu ljepotu i tu tradiciju – istakao je gradonačelnik Puljašić i najavio potporu za rad udruge i u budućnosti, posebno zadovoljan što su članovi konjogojske udruge prihvatili da sa svojim konjima koriste gradsku kočiju u raznim svečanim prigodama, a posebno u besplatnim vožnjama i razgledavanju grada u organizaciji TZ grada Požega. To je prošle godine na skupštini predložio a udruga je u potpunosti usvojila i bilo je na desetke vožnji gradskom kočijom kroz grad subotama i prilikom dolaska većeg broja turista u grad Požegu. To je svakako obogatilo sveukupnu turističku ponudu grada Požege. Gradonačelnik Puljašić bio je zadovoljan i planom da se konjogojci uključe u obilježavanje Dana grada Požege i Grgureva, omogućavajući jahanje na konjima po požeškim brdima i povijesnim lokacijama.
(AGM Kruna)